Бенефіціари проєктів потребують державної підтримки і вдосконалення законодавства

 

У четвер, 2 липня, y залі Вченої ради Ужгородського національного університету, за ініціативи Управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської обласної державної адміністрації, відбулося засідання «круглого столу» з організаціями та установами області, які реалізують транскордонні проєкти в рамках прикордонного співробітництва «Польща–Білорусь–Україна» та «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна» ЄІС 2014–2020.

У засіданні взяли участь представники органів влади – голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, голова Ужгородської міської ради Богдан Андріїв.

Під час засідання бенефіціари розповіли про діяльність проєктів обох програм транскордонного співробітництва ЄС і проблеми, які виникають під час їх впровадження.

Начальник БУВР Тиси, керівник проєкту Олег Кисіль інформував присутніх щодо заходів спільного українсько-угорського проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» SAFETISZA, який впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Основним інфраструктурним елементом проєкту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці  між селами Теково та Гетиня, будівництво локального протипаводкового центру в селі Тисобикень Виноградівського району. Наразі будівельники виконали реконструкцію берегоукріплення довжиною 491 м. поблизу сіл Гетеня та Теково.  Також здійснено реконструкцію ґрунтової дамби на двох ділянках загальною довжиною 7200 м та здійснено влаштування 4 переїздів в районі сіл с.Гетеня і Чорнотисово, оголошено тендер на закупівлю робіт з будівництва Протипаводковго центру. В рамках проєкту закуплено сучасне лабораторне обладнання для вимірювання характеристик ґрунту в тілі дамби. Будівельні роботи виконуються за рахунок коштів гранту Європейського Союзу та державного бюджету.

З проблемних питань, які виникли під час впровадження проєктів і були висвітлені для врахування органами влади –  недосконале національне законодавство в частині сплати ПДВ для заходів, які реалізуються в рамках проєктів МТД за рахунок дольової участі України.

Піднімалося у засіданні також питання державного співфінансування проєктів МТД, що є необхідною умовою участі у проєктах програм ЄС, яке буде враховано під час розробки «Нової програми розвитку транскордонного співробітництва 2021–2027 рр».

Зазначимо, що організація такого «круглого столу» з обговорення проблем впровадження міжнародних проєктів ЄС свідчить про прояв зацікавленості органів влади до залучення коштів міжнародної технічної допомоги для розвитку краю.

Наприкінці засідання голова Закарпатської ОДА пообіцяв проєктам, які реалізовують в рамках прикордонного співробітництва режим максимального сприяння влади.

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

586 переглядів