Онлайн-засідання Басейнової ради річки Тиси

Вчора, 30 червня 2020 р. о 13 годині у Кризовому центрі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса в м. Ужгород відбулося онлайн-засідання Басейнової ради річки Тиси.

Відкрив засідання голова Басейнової ради, директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації Юрій Шпонтак та привітав присутніх членів Басейнової ради річки Тиси, представників влади, зокрема голову міста Ужгород Богдана Андріїва, науковців, громадськість та представників засобів масової інформації.

Із вітальним словом до учасників онлайн-засідання Басейнової ради річки Тиси звернулася Ольга Лисюк – директор Департаменту водного менеджменту Державного агентства водних ресурсів України, побажала успіхів та плідної праці.

Відповідно до плану роботи Басейнової ради річки Тиси на 2020 рік були розглянуті наступні питання:

Реалізація проєкту HUSKROUA/1702/0005 «Спільні заходи із запобігання стихійним лихам у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020. Виступив Володимир Чіпак, експерт проекту.

Мета проекту: використання сучасних інформаційних технологій для управління паводковими ризиками та посухами у спільному транскордонному басейні р. Уж.

Основні заходи проєкту:

  • Здійснення аерофотозйомки району річкового басейну річки Уж, проведення топогеодезичних вимірювань р. Уж та її приток, розробка цифрової моделі рельєфу.
  • Розробка гідродинамічної 2D моделі паводкової ситуації.
  • Картування паводкових загроз та ризиків згідно з національною методикою та вимогами Паводкової Директиви ЄС.
  • Розробка нормативних документів для управління паводковими ризиками.
  • Проведення досліджень  біорізноманіття заплави р. Уж  в межах м. Ужгород.
  • Розробка проектної документації щодо будівництва регулюючої споруди на річці Уж в межах м. Ужгород (паркова зона «Боздош») з метою обводнення території під час маловодних періодів та заходів із захисту території міста від затоплення.
  • Проведення інформаційної кампанії щодо заходів проекту та широке залучення громадськості, зацікавлених сторін до обговорення
  • Закупівля сучасного гідрометричного і технічного обладнання.

Щодо проблеми маловоддя, у рамках проєкту буде проведено необхідні дослідження та розрахунки, математичне і фізичне моделювання, на основі яких виготовлено проєктні матеріали для будівництва регулюючої споруди на р. Уж у межах міста Ужгород. Динамічна споруда буде функціонувати в двох режимах – при паводках опускатися на дно річки, а в період маловоддя створюватиме підпір на 1-1,5 м, при цьому необхідною умовою  є, щоб  вода переливалася через споруду. Попередні розрахунки показують, що таке технічне рішення буде відчутно на відстані 3,5 км вище споруди, і це дозволить покращити водно-екологічну ситуацію вздовж р. Уж, а також дасть можливості для рекреаційного та туристичного розвитку міста Ужгород, створення водного туристичного шляху тощо.

 Еколого-водогосподарські проблеми міста Ужгород (р. Уж, дериваційний канал, система водовідведення міста, каналізаційно-очисні споруди міста), шляхи їх вирішення. Виступив Станіслав Карташов – директор комунального підприємства «Водоканал міста Ужгород», повідомив, що на сьогодні місто Ужгород отримує воду з підземних джерел Уж-Латорицького родовища, ділянка “Минай”, продуктивність – 30 тис. м3/добу, розташовані 4,5-5 км. на південний захід від м. Ужгород, а також з поверхневого водозабору (дериваційний канал річки Уж: “Кам’яниця-Ужгород”), комплекс насосно-фільтрувальних станцій (НФС) проектною продуктивністю: НФС-1 – 12,15 тис.м3/добу, НФС-2 – 13,5 тис. м3/добу, НФС-3 – 11,88 тис. м3/добу, розташовані м. Ужгород, вул. Новодоманинцька, 27.

Водовідведення очищених зворотних (стічних) вод міста Ужгород здійснюється у поверхневий водний об’єкт – річку Уж, нижче автодорожнього мосту по вул. Баб’яка, після очищення на спорудах механічної та біологічної очистки потужністю 18,25 млн.м3/рік або 50 тис. м3/добу. Цієї потужності каналізаційно-очисних споруд (КОС) міста не достатньо для забезпечення нормативного очищення зворотних (стічних) вод, особливо великі проблеми з очищення стоків виникають при інтенсивних зливових опадах, коли на очисні споруди міста надходить від 100-200 тис. м3/добу стоків. На сьогодні, КОС не забезпечують нормативне очищення стічних вод, наприклад, спостерігається перевищення нормативних значень за азотом амонійним. Залишається гострою проблема дощової каналізації в місті, так як вона належить до компетенції міського департаменту житлово-комунального господарства. Зусиллями водоканалу розроблена проектно-технічна документація з реконструкції  каналізаційно-очисних споруд ще в 2017 році. На сьогодні, проектно-технічна документація актуалізована, робочий проект отримав всі необхідні погодження, пройшов експертизу в травні 2020 р. Загальна вартість проекту складає 17,5 млн. євро. Залишилось його реалізувати. Потрібні значні кошти для його втілення. Станіслав Карташов звернувся до Голови та членів Басейнової ради підтримати даний проект щодо його фінансування і спільними зусиллями його реалізувати.

Олег Кисіль заступник Голови Басейнової ради, начальник БУВР Тиси проінформував присутніх щодо паводкової ситуації в області. В результаті значних опадів протягом останніх двох тижнів спостерігалась досить складна паводкова ситуація у верхів’ї басейну річки Тиса. Державні водогосподарські споруди забезпечили надійний захист інфраструктури області. Водозахисні гідротехнічні споруди області зазнали чергового удару стихій, на окремих ділянках спостерігається часткове руйнування берегоукріплюючих споруд, водозахисних дамб. Невідкладному відновлення підлягають водозахисні гідротехнічні споруди, які були пошкодженні ще в 2015, 2017, 2019 роках. І, на жаль, до сьогоднішнього часу не відновлені. БУВР Тиси надало перелік об’єктів і суми, які необхідні для відновлення пошкоджених споруд. На даний час кількість опадів зменшилася і будемо сподіватися, що ситуація покращиться. Начальник БУВР Тиси Олег Кисіль запропонував Басейновій раді підтримати пропозицію БУВР Тиси щодо виділення коштів для відновлення пошкоджених водогосподарських споруд. Детальний протокол онлайн-засідання Басейнової ради річки Тиси буде розміщено на сайті БУВР Тиси.

996 переглядів