Паводок на Закарпатті, або відголоски великих злив у горах (Відео)

Буковина і Прикарпаття потерпають від потужних злив і формування високих паводкових хвиль на річках. Закарпаття з того отримало лише 10%, але теж готується пропускати на своїх річках високу воду.

За прогнозами закарпатського гідрометцентру, протягом вечора, ночі з 23 на 24 та 24 червня очікується просування чергової паводкової хвилі з верхів»їв по ділянці Тиси В.Бичків — Вилок з підвищенням рівнів над поточними рівнями високої водності на 1.0 — 1.5м з досягненням максимальних рівнів: — м.Тячів 460 — 510см, (рівень на 16год 350см), утримання води на заплаві, можливі початкові підтоплення в с.Грушове; — м.Хуст 360 — 410см, (рівень на 16год 270см), вихід води на заплаву, підтоплення присадибних ділянок с.Крива, автодороги В.Копаня — Хуст, Хуст — Сокирниця; — смт.Вилок 360 — 410см, (рівень на 16год 170см), початковий вихід води на заплаву.

Чого ще очікувати в найближчу добу — далі в прямій мові начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олега КИСІЛЯ.

Олега КИСІЛЬ

начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса

Щодо теперішньої ситуації, то потужна паводкова хвиля іде виключно по основному стволу річки Тиса, притоки знаходяться у межах берегів, і деякі на спаді. Тобто, там підвищення рівнів станом на зараз не спостерігається. Максимальний рівень зараз знаходиться в межах міста Рахова, почалося уже коливання: максимум сформулювався, далі йтиме на спад. Наступна хвиля, висотою 2,8 до 3 м — вона просувається вниз по течії, там, де є державні захисні водоспоруди, проблем немає. Там, де є незахищені ділянки, вода виходить і на дороги, на заплави і підтоплювати. Ми закрили шлюз у Бичкові, через який стікає вода з самого Бичкова, для того, щоб не підтопило населений пункт, встановили 2 пересувні насосні станції, які здійснюють відкачку води з населеного пункту в р. Тиса. Готуємося встановити насосні станції вниз по течії, це у районі Бедевлі.

Дощовий період не закінчився і все буде залежати від того, чи прийдуть зараз опади, а вони зараз наближаються до території області. І скоріше за все це буде басейн Тересви, Тереблі приблизно.

Ми говоримо про сьогоднішній вечір, взагалі-то, ми ще говоримо про сьогоднішній вечір,  ще ситуація не минула, якщо по Тисі вона вже стабілізувалась і вже можна дивитися вниз,  ну, найближчі прогнози гідрометцентр видасть , я думаю, протягом півгодини, години, які рівні очікуються, але ми щось надзвичайного не очікуємо.

Нещодавно спілкувався з колегами з Чернівців, Івано-Франківська, — у них там аномальна кількість опадів. Ми говорили із Василем Манівчуком, ми отримуємо лише 10%, тому з’являються такі локальні проблеми. І тільки можна уявити, що у них там є.

 

Джерело інформації: UZH INFORM

726 переглядів