Забруднюєш водойми – плати, або модернізуйся

Так вважають народні депутати України, які спільними зусиллями із #ВоднимиНормотворцями Держводагентства та Мінфіном розробили проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання зменшення скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти».

Тож, маємо гарну новину для водної спільноти та еко-активістів, у Верховній Раді 27 травня зареєстровано відповідний законопроєкт № 3543, який спрямований на стимулювання суб’єктів господарювання-водокористувачів до зменшення скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Згідно з нормами цього законопроєкту забруднювачам водних об’єктів ДОВЕДЕТЬСЯ переглянути принципи своєї діяльності та впроваджувати сучасні, або модернізувати існуючі очисні споруди, що сприятиме:

• зменшенню скиду забруднюючих речовин у водні об’єкти і як результат поліпшенню якості води

• забезпеченню очищення стічних вод відповідно до установлених нормативів та стандартів

• зменшенню собівартості очистки води перед подачею населенню на нижче розташованих водозаборах.

Якщо ж ні, то водокористувачу-забруднювачу доведеться сплачувати податок за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти у 10-кратному розмірі.

Тобто, відповідно до проєкту Закону для забруднювачів:

• упродовж 10 років відбуватиметься поступове збільшення ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти у межах встановлених лімітів

• за перевищення лімітів скидання, встановлених у дозволі на спецводокористування, доведеться додатково заплатити податок, але вже у 10-кратному розмірі від базового.

Тож, через 10 років за скид забруднюючих речовин у межах встановленого ліміту податок буде збільшено у 10 разів, а за понадлімітний скид забруднюючих речовин відповідно у 100 разів.

Прийняття цього Закону дозволить Держводагентству у повній мірі впровадити європейський принцип «забруднювач платить».

Тим самим, йти наміченим шляхом для досягнення головного пріоритету водної сфери – досягнення доброго стану вод та повного поступового припинення скидання у водні об’єкти неочищених та недостатньо очищених стічних вод, або забезпечення очищення стічних вод установленим нормативам та стандартам.

 

Джерело інформації: Державне агентство водних ресурсів України

936 переглядів