Захист Затисянщини від паводкових вод річки Тиси спільними зусиллями України та ЄС

У минулому році Басейнове управління водних ресурсів річки Тиси (БУВР Тиси) та Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини, як керівний Орган управління Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, підписали Грантовий контракт для впровадження інфраструктурного проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)». Стартовий семінар проєкту відбувся 27 листопада 2019 р. у місті Виноградів.

Пройшло рівно півроку від цієї події, яка була широко висвітлена у мас-медіа. Що зроблено, які перші результати реалізації проекту? Про це та не менш важливі деталі й дієві кроки з реалізації проєкту, окремі складнощі, перші успіхи керівник проєкту, начальник БУВР Тиси Кисіль Олег та експерти проєкту поділилися 27 травня 2020 р. з журналістами телекомпанії «21 канал» безпосередньо на території реалізації проекту, в селах Затисянщини (Гетиня, Чепа, Чорнотисово, Сасово, Теково).

Проєкт SAFETISZA спрямований на розв’язанні пріоритетних проблем у межиріччі річок Тиса-Тур – захист від паводків та внутрішніх вод. Головними заходами проєкту є реконструкція стратегічних водогосподарських інфраструктурних споруд, що становлять взаємний інтерес для України і Угорщини.

Основним інфраструктурним елементом проєкту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці  між селами Теково та Гетиня, будівництво локального протипаводкового центру в селі Тисобикень Виноградівського району.

На сьогодні вже здійснено:

  • реконструкцію лівобережної водозахисної дамби на 2 (двох) ділянках загальною довжиною 3,3 км;
  • берегоукріплення річки Тиси на 2 (двох) ділянках загальною довжиною 491 м.
  • влаштування 4 (чотирьох) переїздів через водозахисну дамбу

Журналісти ознайомились з виконанням робіт з реконструкції дамби, поспілкувалися з головами сіл та місцевими громадами. Більш детально дивіться в сюжеті «21 каналу», який вийде в ефір наприкінці цього тижня.

БУВР Тиси і надалі інформуватиме громадськість та ЗМІ про результати впровадження проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур». Територія водозбірного басейну річки Тиси не закінчується на кордоні з Угорщиною, ризики паводків є загальними і повинні управлятися спільно, недарма ж  проєкт має символічну назву «SAFETISZA» – «Безпечна Тиса». Тільки спільними зусиллями уряду України та країн ЄС зможемо реалізувати цей інфраструктурний проєкт й убезпечити громади Затисянщини від паводків.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

 

779 переглядів