Озеро Брескул – окраса українських Карпат

Брескул (Брецкул) — одне з найвище розташованих озер українських Карпат (1743 м над рівнем моря). Лежить у межах Чорногірського заповідного масиву (частина Карпатського біосферного заповідника), у Рахівському районі Закарпатської області.

Названо озеро в честь однойменної гори. Бре́скул – одна з гірських вершин масиву Чорногора, висотою 1911 м., розташована на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, між горами Говерлою та Пожижевька. Брескул – найближча сусідка Говерли. Вершина гори куполоподібна, на північному схилі (відрога Брескулець) обривисті кам’яні осипи. Назва гори, можливо, пов’язана з її формою та походить від гуцульського слова, яке означає спухлий, набряклий. У кількох місцях схили гори порізані карами давнього зледеніння. Вкритий альпійською і субальпійською рослинністю (трави, квіти та чагарники).

На південно-західному боці гори розташована улоговина з невеликими та непостійними озерцями, серед яких найбільше – озеро Брескул. Довжина озера 37 м, ширина від 12 до 15 м. Через інтенсивне заростання його розміри значно зменшились (раніше воно мало довжину 52 м і ширину 20 м). Максимальна глибина озера сягає 1,2 м.

Озеро льодовикового походження. Живиться переважно атмосферними опадами, безстічне. Вода прозора, слабо мінералізована. Дно рівне, вкрите темно-сірим мулом. На берегах росте осока, подекуди пухівка піхвова. В озері трапляються мікроскопічні ракоподібні. Озеро Брескул – одне з місць, де водяться червонокнижні види: тритон карпатський і тритон альпійський.

Піднімаючись на Говерлу, радимо обов’язково відвідати озеро Брескул. Воно того варте !

Джерело фото: guru.ua

Тячівське МУВГ

1 478 переглядів