Водоспад «Білий звір» на Міжгірщині

На відрізку дороги між Синевиром і Синевирською Поляною Міжгірського району можна побачити водоспад «Білий звір». Його холодна вода падає зі скелястого схилу гори, з-поміж смерек і буків, переливаючись по камінню, перетворюється з прозорої на білу, створюючи неперевершену красу. Звідси і назва водоспаду від кольору води, яка перетворюється на біле «шумовиння».

Це каскадний водоспад на річці Тереблі. Його утворює гірський потік, що стікає східним схилом гори Кам’янки та впадає в річку Тереблю. Висота перепаду води найбільшого каскаду близько 6 м, висота  ж над рівнем моря досягає 600 м.н.р.м.

Воспад «Білий звір» мінливий за характером. Навесні, коли у горах тануть сніги, він повноводний і несеться вниз до річки Тереблі з великою швидкістю та гуркотом. Влітку, за тривалої посухи, цей водоспад «заспокоюється» – його русло звужується, але осінню знову «пробуджується» і аж гримить вода в каміння. Взимку, коли над Карпатами запанують люті морози, гірський водоспад замерзає, обіймаючи льодом вертикальну скелю. Справжній естет, поціновував водоспадів і в цю пору року неодмінно помітить красу «Білого звіру», бо ж його вода у взаємодії з морозом, створюють на схилі гори такі льодові фігури, що ними хочеться милуватися безперестанку, з кожною хвилиною відкриваючи в них щось нове, незвідане.

Автор фото: Юрий Пивак 

877 переглядів