Меліоративний стан осушених земель на початок вегетаційного періоду

Рівні ґрунтових вод на меліоративних системах на протязі холодного періоду (січень-лютий) були стабільними, але починаючи з березня, опустились до досить низьких відміток і залягають на глибині 1,5 – 1,75 м, що значно нижче норми осушення для сільськогосподарських культур.

Станом на 1 травня 2020 року середня глибина залягання рівнів ґрунтових вод на еталонних меліоративних системах досягає таких рівнів:

“Чорний Мочар” -1,52 м,

«Батарській» – 1,65 м,

«Бакта» – 2,08 м і на

«Іршавській» – 1,38 метра.

За даними Закарпатського гідрометцентру станом на 28 квітня 2020 р. на метеостанції Берегово сума опадів склала лише 16 мм., що на 30 мм менше норми і на 44 мм менше минулого року. На метеостанції Хуст загальна кількість опадів склала 22 мм, або на 24 мм. менше від норми і на 56 мм. від значень минулого року, на метеостанції Ужгород 30 мм, що на 48 мм менше ніж у минулому році.

Меліоративний стан осушених земель оцінюється, як сприятливий коли забезпеченість опадами становить 75% при заляганні рівня ґрунтових вод в межах 0,5 – 0,75 м. Продуктивні запаси вологи на території осушених сільгоспугідь формуються під впливом ґрунтової та поверхневої вологи. Вологість ґрунтів визначає розвиток і формування урожаю сільгоспкультур у вегетаційний період. Рекомендована вологість для всіх культур на початок вегетації повинна становити 75-85 % від повної вологоємкості. На даний час вологозапаси в кореневмісному шарі ґрунтів на окремих площах є близькими до норми, а на більшості – недостатніми.

Погодні умови, які спостерігаються на даний час, вимагають регулярного поповнення вологозапасів в ґрунті, з метою збереження посівів та отримання високих врожаїв.

В зв’язку з цим на осушувальних системах Закарпатської області міжрайонні управління водного господарства проводять накопичення води в міжгосподарських магістральних каналах, шлюзи-регулятори на магістральних каналах – закриті.

З метою збереження посівів рекомендуємо проводити накопичення води у внутрішньогосподарських меліоративних каналах, регулювати водно-повітряний режим земель шляхом шлюзування, здійснювати поливи сільськогосподарських культур.

Гідрогеолого-меліоративна ситуація в травні місяці покращиться за рахунок збільшення атмосферних опадів, внаслідок чого рівні ґрунтових вод підвищаться. Стан меліорованих угідь визначається, головним чином, динамікою підземних вод в водоносних горизонтах активного водообміну, водно-сольовими процесами в ґрунтах і водогосподарською діяльністю.

Тому заходи на осушуваних землях необхідно спрямувати на створення і підтримання сприятливого меліоративного стану для вирощування високих і стійких врожаїв сільськогосподарських культур, незалежно від погодних умов. Домінуючим фактором формування меліоративних систем є режим ґрунтових вод. Для сприятливої меліоративної ситуації на середину вегетаційного періоду вони повинні бути в межах 0,75 – 1,25 м., для задовільної 1,25 – 1,5 м. і більше 1,5 м незадовільна. Закономірності його формування в поєднанні з техногенними умовами становлять основу управління водним режимом меліорованих земель.

На замовлення землекористувачів (фермерів, сільгоспвиробників) міжрайонні управління водного господарства мають можливість подати воду для обводнення сільськогосподарських угідь.

У складі Виноградівського міжрайонного управління водного господарства  функціонує гідрогеолого-меліоративна дільниця, яка здатна на договірних засадах з землекористувачами виконувати роботи з визначення вологозапасів в ґрунтах, рівнів ґрунтових вод, а також виконувати аналізи ґрунтів з видачею відповідних рекомендацій з покращення стану сільськогосподарських угідь.

Виноградівське МУВГ

1 043 переглядів