Цілюще мінеральне джерело «Чорна Вода»

Тячівщина – це захоплюючі панорами карпатських вершин, стрімкі гірські потоки й ріки, повні свіжості зелені долини. Це неймовірно чарівний край, багатий цілющими мінеральними джерелами.

Одні з них, з особливою, темною водою і запахом сірководню, розташовані неподалік міста Тячів. Саме ці джерела й дали назву навколишній місцевості – «Чорна Вода». Джерела оточені гірськими пагорбами, які закривають «Чорну воду» від надмірного й докучливого міського середовища. Тиша, затишок, прохолода джерельної води та свіжість лісового повітря сприятливо діють на відпочиваючих.

Про цілющі властивості мінеральних джерел «Чорної води» відомо ще з далеких легенд та історичних записів. В літературі зустрічаємо згадки про  освоєння джерела ще у XVІ столітті. Тоді, «лікування водами» від недугів  та хвороб, проводилося у примітивних «купальнях-бочках», а також у викопаних земляних ямах, заповнених водою, підігрітою розпеченим камінням. Лікуванням «Чорною водою» займалося не одне покоління місцевих лікарів -реабіотологів та знахарів.

На початку 70-х років минулого століття місцевий «колгосп-мільйонер» побудував в урочищі «Чорна вода» оздоровчий комплекс, «всесоюзного значення». На той час, це було дуже вагомо й перспективно. Поступово  відпочинковий комплекс перетворився в санаторій «Чорна вода», в якому щорічно лікувалося й оздоровлювалося до 500 чоловік. Тут же діяв й невеликий дитячий, оздоровчий табір «Юний садовод». У 80-их роках минулого століття, оздоровчий комплекс було закрито, а в «лихі 90–ті» практично  зруйновано. Залишились лише джерела мінеральної води…

Так, на території колишнього комплексу існують три джерела з різним вмістом сульфідів (солей сірководню) або ж концентрацією самого сірководню. Зокрема, це столова вода, яку використовують при лікуванні шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози, покращенню обміну речовин і підвищення апетиту. Ванни з «чорної води» сприяють лікуванню опорно-рухового апарату, при ревматичних болях м’яких тканин і суглобів, зміцнюють кісткову тканину. Чорна вода сприяє загоєнню ран та виразок, має антибактеріальну дію, а також косметично-лікувальні властивості при захворюванні шкіри. Сприяє загоєнню ран і травм периферійної нервової системи, які не потребують хірургічного втручання.

Надіємось, що в найближчий час буде відновлено роботу оздоровчого комплексу та збережено безцінне багато  джерел «Чорної води».

Матеріал підготовлено Тячівським МУВГ

1 299 переглядів