Лумшорські водоспади

На жаль через карантині обмеження краяни не мають змоги відвідати чарівний світ водоспадів в мальовничому селі Лумшори на Перечинщині. Тому ми пропонуємо Вам поринути  в цей прекрасний куточок Срібної Землі онлайн.

Лумшорські водоспади – різноманітні, оригінальні, красиві і надихаючі. Звук струменів води здатний заспокоїти будь-кого і будь-коли. Що вже говорити про те, яке умиротворення, насолоду й натхнення дарують гірські водоспади, заховані посеред гір в  карпатських лісах.

Водоспад «Соловей» – дуже гарний водоспад, але ж трохи менший, ніж «Давір», про який ми писали трохи раніше. Його висота тільки  іноді досягає до 2-3 метра в залежності від погодних умов. «Соловей» має своєрідну, так звану ракоподібну форму. Водоспад утворився у місці, де потужний скельний блок перегородив річку Туричку. Між лівим берегом і скелею, річка «пробила» похилий жолоб, яким вода з гуркотом скочується до підніжжя скелі. Здалеку звук води нагадує спів солов’я, звідси і назва водоспаду. Особливо мальовничий водоспад у часи повноводдя. Тоді вся вода в жолоб не поміщається, а перекочується одним широким потоком через скельний блок.

Також, варто відвідати і інші, більш «мініатюрні», але не менш цікаві і гарні водоспади Лумшорської групи. Серед них, особливої уваги заслуговує, наприклад, водоспад, який місцеві називають просто «Буркач», той що бурчить, завжди сердитий, незадоволений…. Його води стікають скелястим схилом в  гірську річку Туриця, середня висота водоспаду всього півтора два метри.

Не менш красим є водоспад «Переступень», дуже маленький, якого легко перестрибнути, «місцеві легіні його легко переступають». Водоспад має різну висоту в різних місцях, а неподалік нього є просто відмінне місце для відпочинку.

Ще один з лумшорських водоспадів – «Крутило». Його струмінь володіє такою силою, що зміг «вимити» внизу водойму – ідеальне  місце для купання, у всякому разі, для любителів гострих відчуттів і бажаючих освіжитися в прохолоді джерельно-чистих карпатських вод.

Про лумшорські водоспади можна довго розповідати, але краще один раз  зібратися й поїхати з родиною, друзями в Лумшори й на власні очі побачити цю неймовірну красу. Але на жаль не сьогодні, наступного разу, після закінчення карантину. А зараз, зберігайте спокій та підтримуйте заходи рекомендовані МОЗ України для уникнення поширення епідемії, будьте відповідальними за себе, своїх рідних, країну:  #залийтесявдома!

Фотоматеріали: Остап Цапулич

 

745 переглядів