Подорож басейном річкиТиса

Для пересічного українця басейн Тиси асоціюється з краєм туризму й рекреації, мінеральних і термальних вод, стрімких потічків й чарівних водоспадів, гірських озер і природних джерел.

Річка Тиса є найбільшою притокою Дунаю.
Специфікою української частини басейну р. Тиса є те, що вона розташована виключно в межах – Закарпатської області. І цей факт, з одного боку, має позитивне значення з точки зору управління річковим басейном.

Але, разом з тим, басейн Тиси – це майже 10 тисяч річок, бо немає на Закарпатті такого населеного пункту, де б не протікала річка чи потічок. І ці річки хоч і малі, але є стрімкими й норовливими. Отож управляти або співіснувати з ними досить не просто.

Закарпатська область – єдина область України, яка є водозабезпеченою.

Коли для річок України загально прийнятою є «класична» весняна повінь, то для річок басейну Тиси, вона трансформується в часі і скоріше є «зимовим сніготаненням» в кінці січня – на початку лютого.

Цього року також повінь розпочалася практично на початку лютого. Відсутність достатнього снігового покриву в Карпатських горах наклала свій відбиток на водність річок і басейну Тиси.

Якщо з самою Тисою та її верхніми найбільшими притоками практично проблем не виникало, то річка Боржава вкотре нагадала про себе. Але завдяки оперативним та злагодженим діям фахівців БУВР Тиси та органів місцевої влади цього року вдалося уникнути затоплення дворогосподарств та сільгоспугідь в долині Боржави.

Басейн річки Уж в цьому році практично тільки в кінці січня мав достатньо велику водність.

А от басейн річки Латориця й до сьогодні тримає в «тонусі» як водників, так і місцеве населення.

Вже декілька тижні тримається 1-2 ступінь захисту (автоматизований гідрологічний пост Чоп).

Але, не дивлячись на всі виклики сьогодення, гідрологічна та водогосподарська ситуація на річках басейну Тиси є контрольованою, завдяки фахівцям БУВР Тиси, які ведуть спостереження в реальному часі за допомогою 50 автоматизованих вимірювальних станцій АІВС «Тиса».

Що ж таке АІВС «Тиса»?

Це унікальна система, яка дозволяє здійснювати оперативне прогнозування паводків на ріках басейну; готувати достовірну інформацію про гідрологічні параметри річок і передавати її в автоматичному режимі відповідним службам оповіщення і протипаводковим підрозділам для прийняття управлінських рішень.

До речі, роботу АІВС «Тиси» можна у реальному режимі відслідкувати на нашому сайті: buvrtysa.gov.ua

Цьогорічна водогосподарська та гідрологічна ситуація в заплаві річки Латориця вимагала від водогосподарників задіяти максимально можливу й необхідну кількість насосних станцій, щоб не допустити затоплення сільгоспугідь та інфраструктури.

З початку року насосними станціями сумарно відведено майже 12 млн. м3 внутрішнього стоку.

З урахуванням вимог карантину працюють насосні станції, адже безпечне існування громад, захист їх майна, сільгоспугідь та інфраструктури від шкідливої дії вод – основна задача і пріоритет працівників БУВР Тиси. Так, протягом минулого тижня працювали 4 насосні станції Латорицької польдерної системи.

Та не тільки одними паводками живе Закарпаття. Зміни клімату відчутні і для річок басейну Тиси. Минулорічна «суха» осінь та цьогорічна «безсніжна» зима в Карпатах – це великий виклик для наших водотоків, мала водності річок басейну Тиси відобразиться й на поповненні підземних горизонтів.

Відповідно, БУВР Тиси розроблено та встановлено оптимальні режими роботи 4 водосховищ комплексного призначення осушної системи «Чорний Мочар» та найбільших ставків області, з метою забезпечення максимального накопичення та в подальшому розподілення водних ресурсів між водокористувачами.

У он-лайн режимі продовжується діяльність із забезпечення міжнародного співробітництва з сусідніми країнами: підготовка документів для проведення робочих зустрічей та роботи з реалізації проєктів міжнародної технічної допомоги: https://flooduzh.buvrtysa.gov.uahttps://safetisza.buvrtysa.gov.ua.

У цілому, у зв’язку із карантинними застерегами частина працівників БУВР Тиси успішно перейшли на нові форми організації праці. Робочі контакти фахівці перенесено в електронний формат.

 

1 284 переглядів