«Чорне Багно» – гідрологічна пам’ятка природи

«Чорне Багно» – надзвичайно унікальний водний об’єкт, котрий має особливу природоохоронну цінність. Розташований об’єкт в межах Іршавського району Закарпатської області на території НПП «Зачарований край» і є найбільшим за розміром серед оліготрофних сфагнових боліт в Українських Карпатах. «Чорне Багно» знаходиться на висоті 840 м н.р.м., має виражену опуклу поверхню та займає площу 15 гектарів. Поклади торфу тут сягають до 7 метрів глибини, така глибина торфовища є унікальною.

На болоті відсутній деревний ярус, що є дуже рідкісним для гірських порід Українських Карпат. Унікальним є те, що верес звичайний майже відсутній на болотах України і тільки зрідка трапляється у Карпатах, тому його збереження на території НПП «Зачарований край» дуже важливе. Оліготрофне сфагнове болото «Чорне Багно» в минулому році отримало статус водно-болотного угіддя  міжнародного значення, згідно Рамсарської конвенції.

На жаль, заходи з будівництва штучних меліоративних каналів та регулювання природних потічків, здійснені ще в минулому столітті, суттєво змінили гідрологічний режим болота й дуже негативно вплинули на подальше функціонування природної екосистеми «Чорного Багна». У 50-х роках минулого століття на «Чорному Багні» з метою видобутку торфу, були проведені меліоративні роботи, котрі призвели до зниження рівня ґрунтових вод та вологості ґрунту, майже повного зникнення водно-болотної рослинності і появи угруповань злакових трав, внаслідок чого відбулася ксерофітизація і збіднення рослинного покриву болота.

З метою збереження та недопущення деградації болота НПП «Зачарований край» ще у 2012 році розробив природоохоронний проєкт реалізації заходів з стабілізації та наближення водного режиму болота до природного стану  з врахуванням  кліматичних змін, які відбуваються зараз.

Цікавим і важливим є те, що відразу після першого етапу робіт з реалізації проекту, у витоках потічка «Багінський», що бере початок з «Чорного Багна», оселились бобри, які почали активно будували загати, внаслідок чого збільшився рівень води потічка і рівень ґрунтових вод. У подальшому, саме бобри «взяли на себе» виконання значної частини робіт з відновленню болота. Виконання природоохоронного проєкту стало можливим завдяки підтримці WWF «Всесвітнього фонду охорони природи».

БУВР Тиси спільно з НПП «Зачарований край», Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА докладуть максимум зусиль задля  збереження й охорони водно-болотного угіддя оліготрофного сфагнового болота «Чорне Багно» – гідрологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення.

Фото використано з ПРО ЗАХІД

 

1 102 переглядів