Дівочі сльози водоспаду Вишоватий

Дівочі сльози – так ще називають водоспади, що стікають з високих скель не суцільним потоком, а у вигляді ланцюжків крапель. Якщо більшість закарпатських водоспадів – бурхливі та стрімкі, цей напрочуд спокійний та повільний. Однак, не менш дивовижний та красивий. Водоспад Вишоватий прихований в ущелині на околиці села з однойменною назвою Вишоватий Тячівського району Закарпатської області. Саме село розкинулось вздовж невеликої річки Вашоватий, лівої притоки Тересви.
Місце стверджують, що лагідні потоки води водоспаду Вишоватий падають з висоти майже 30 метрів. Хоча насправді, як завжди, ця цифра дещо менша, всього 12-14 м. Побачити у всій красі цей унікальний природний об’єкт вдається не часто, треба знати, коли приходити до водоспаду. В посушливу пору потічки, що живлять водоспад майже повністю пересихають, «дівочі сльози висихають». Навіть, й у дощовий період не завжди вдається помилуватися водоспадом. Потік, який утворює водоспад вже в долині, розливається впритул до схилів, з яких до слова, теж стікає вода.
За однією з місцевих легенд, в давнину водою з водоспаду Вишоватий вмивались дівчата, щоб стати більш вродливими. А на Івана Купала саме тут шукали опівночі заповітну квітку папороті.
Натовпів туристів наразі тут не побачити, однак, цілком можливо, незабаром все зміниться. Адже водоспад по праву вважають ще однією унікальною, хоч поки й маловідомою, родзинкою Закарпаття.

Фото з мережі інтернет

627 переглядів