Закарпатські водники поїдуть збирати сміття, яке нанесла Тиса з України, в Угорщину

25 лютого, під головуванням в.о. голови ОДА Олексія Гетманенка відбулося засідання з питань роботи Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та проблемних питань, що потребують першочергового вирішення. У засіданні взяли участь начальник Басейнового управління Олег Кисіль, директор департаменту екології та природних ресурсів Юрій Шпонтак, фахівці галузі.

Зазначалося, що Закарпаття – єдина область в Україні, чиї адміністративні кордони співпадають з межами річкового басейну. На утримання державного водогосподарського комплексу краю з держбюджету торік було виділено 51,3 млн. грн., що становить лише половину від потреби. Тож 91% коштів витрачається на зарплату працівникам (середня – 5,6 тис. грн.).

Учасники засідання детально обговорили проблеми оновлення і спорудження водозахисних споруд, розчистку русел річок, засмічення водойм та організацію системи утилізації твердих побутових відходів в області, моніторинг поверхневих вод та замулення водойм. Йшлося також про міжнародну діяльність БУВР Тиса та пропозиції щодо реалізації Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013 – 2021 роки за рахунок коштів місцевих бюджетів.

– Спершу людям потрібно дати можливість цивілізовано утилізувати відходи, відтак переходити до штрафів і покарань за викидання непотребу, – наголосив Олексій Гетманенко.

Олег Кисіль повідомив про спільну акцію з угорськими водниками, яку планують провести найближчої суботи в сусідній країні. Під час акції кілька десятків закарпатських фахівців вирушать в Угорщину, де прибиратимуть непотріб на берегах спільної водної артерії.

За результатами обговорення керівник області дав відповідні доручення.

Джерело інформації: Новини Закарпаття

 

936 переглядів