На прикладі Антарктиди ужгородські школярі дізналися, як кліматичні зміни можуть вплинути на водні ресурси

В рамках конкурсу Міністерства освіти та науки України «Запроси полярника до себе -2» та відзначення Всесвітнього дня води, з метою привернення уваги до проблем пов’язаних з водним ресурсами та змінами клімату, за підтримки Басейнового управління водних ресурсів річки Тиси (БУВР Тиси) та Закарпатського гідрометеорологічного центру, 21 лютого 2020 року школярі ЗОШ №5 міста Ужгород відвідали лекцію щодо наукових досліджень, які проводить Україна в Антарктиді.

Цьогорічна тематика Всесвітнього дня води: «Вода та зміни клімату – прискорення дій».

Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру, представив науково-популярний фільм про Антарктиду, цікаво та дуже доступно розповів школярам про результати досліджень, які були проведені на українській станції «Академік Вернадський» щодо глобального забруднення та зміни клімату планети.

Надалі зустріч з школярами відбувалась в режимі «питання – відповідь», де діти цікавились майже всім, що стосується Антарктиди. Від умова проживання дослідників на станції, які тварини засиляють континент, аномальною температурою повітря в Антарктиді, чому тануть льодовики, від чого гинуть кити та багато іншого…. І до питань: як поїхати в Антарктиду і що треба зробити, щоб потрапити в команду українських дослідників? На всі поставлені питання школярі отримали вичерпні, аргументовані та дотепні відповіді.

Всі учасники зустрічі були нагороджені призами: набір  пінгвінів-наліпок професій, котрі необхідні для функціонування наукової станції «Академік Вернадський», інформаційну листівку про Антарктиду та брелки з переробленого пластику.

Такі зустрічі з школярами є дуже важливими в процесі привернення уваги до проблем, пов’язаних з водним ресурсами, зміною клімату та долученням учнівської молоді до вирішення екологічних проблем краю та країни.

 

 

1 058 переглядів