Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 05 лютого 2020 року

За період з 29 січня по 05 лютого 2020 року по області утримувалась вдень помірно тепла, вночі прохолодна погода, спостерігались опади у вигляді дощу з мокрим снігом 8-20 мм, найбільш інтенсивні 02.02 – до 48 мм, 04.02 – до 34 мм . За рахунок  дощів 02 – 04 лютого відбувались  підвищення рівнів води на 0,2 – 1,4 м, на р. Тиса – ділянці Ділове – Вилок – 1.2 – 2.2 м, на р. Тиса – Чоп на 4,0 м в межах корінних берегів, в нижніх течії р. Стара, р. Боржава та р. Латориця на 1,4 – 2,6 – 2,7 м відповідно, вихід води на заплаву. В нижній течії р. Боржава завершується формування максимального рівня; в нижніх течіях Латориці та Тиси, в районі м. Чоп, продовжується поступове підвищення рівнів за рахунок добігання паводкової хвилі.
Гідрологічна ситуація контрольована.

Відповідно до керівних документів лабораторія моніторингу вод БУВР Тиси здійснює діагностичний моніторинг в пунктах спостереження масивів поверхневих вод, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення Закарпатської області в обсязі більше ніж 100 м3/добу, масивів поверхневих вод (референційні умови), масивів поверхневих вод, що належать до зон, які підлягають охороні, масивів поверхневих вод, які перебувають під ризиком, на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан та масивів поверхневих вод на транскордонних ділянках, визначених відповідно до міждержавних угод з питань водного господарства на прикордонних водах. Всі результати вимірювань хімічних та фізико-хімічних показників оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України.

Ґрунтові води по території області у порівнянні із середніми багаторічними показниками розташовані нижче на 12 см в Міжгір’ї та вище на  18 см в Н.Студеному.

Режим діяльності – паводковий з 02.02.2020:

– гідрологічна ситуація контролюється службами  БУВР р.Тиса

контроль за станом водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях.

На протязі тижня працювали 1-3 насосні станції.  З початку 2020 року насосними станціями сумарно перекачано 1,474 млн. м3 внутрішнього стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації та режимів роботи.

Всі водосховища закриті.

Вводились ступені протипаводкового захисту:

І ступінь: р. Піня – Поляна (02.02,04.02), р. Стара – Зняцево (02.02), р. Латориця – Чоп (03.02);

ІІ ступінь: р. Боржава – В.Ремети (02.02- 04.02),  р. Стара – Зняцево (05.02), р. Латориця – Чоп (04.02-05.02);

ІІІ ступінь: р. Боржава – В.Ремети (05.02).

Заплавна частина автодороги В.Комяти – Шаланки підтоплено паводковиними водами з виходом паводкових вод  на дорожне полотно  довжиною 100 м., шаром 10-15см. автомобільне сполучення –забеспечено.

В районі с.Стеблівка – Сокирниця Хустського району підтоплено – 50 га. пасовища, с. Холмовець підтоплено – 5 га. пасовища, с. Дюла підтоплено – 5 га. пасовища Виноградівського району.

На аварійно небезпечних ділянках ведеться спостереження.

р.Іршавка с.Сільце, Іршавського району

р.Боржава, с.Великі Ком’яти, Виноградівського району

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

 

601 переглядів