Водоспад Скакало – однин з найменших водоспадів Карпат

Практично в декількох кілометрах від селища Чинадійово Мукачівського району Закарпатської області, в мальовничому    урочищі Нижнє Грабовище знаходиться місцевий туристичний об’єкт – дивовижний водоспад «Скакало». Він має статус пам’ятки природи місцевого значення та є одним з найпрекрасніших водоспадів Українських Карпат. Його висота – 4 м.

Водоспад «Скакало» утворився на місці виходу на поверхню вулканічних порід. Про це свідчить гірські стрімчаки в глибині лісу зі сторін водоспаду. Гряда каменів, що перетинає схил гори, перетинає дорогу потоку, який впадає до річки Матекова (або Синявка) – правої притоки річки Латориці. Потік в три ступені вихлюпується з уступів та утворює каскад струмків, що ні би стрибають  (місцеві кажуть – скачуть) з одного каменю на інший. Спостерігаючи за цією картиною, місцеві жителі  й назвали водоспад –  «Скакало».

Порівнюючи водоспад “Скакало” з вищими і бурхливими водоспадами Карпат, він виглядає досить маленьким й крихітним. До його складу входять тільки три невеликих каскади, але це не зменшує його самобутності, а навпаки підкреслює його принади. Навколо нього своя неповторна, мальовнича краса  водотоку, гірського потоку та  недоторканого букового лісу.

744 переглядів