Виконання заходів Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області у 2019 році

Проблема захисту населення, господарських об’єктів і сільськогосподарських угідь від затоплення паводковими водами річки Тиса та її проток, поліпшення екологічного стану сільськогосподарських угідь і населених пунктів – була і залишається найбільш гострою для Закарпатської області.

Основну частину території області займають гори та передгір’я Карпат. З цими особливостями пов’язаний водний режим річок під час паводків. Значні похили гірської місцевості зумовлюють швидкоплинний розвиток паводків.

В останнє десятиріччя значна частина населених пунктів та земель області тією чи іншою мірою потерпають від прояву процесів шкідливої дії вод. Збільшуються терміни пропуску повеней та паводків внаслідок замулення каналів та скидних колекторів і заростання їх чагарниками.

На сьогодні, природні чинники, як правило, не піддаються надійному прогнозуванню. Вони виникають і розвиваються стихійно, часто з негативними, а нерідко з катастрофічними наслідками. В той же час, саме непрогнозованість часу виникнення та масштабів прояву стихійних явищ вимагає проведення обов’язкового комплексу попереджувальних заходів, спрямованих на запобігання та мінімізацію їх негативного впливу.

Розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 01.03.2019 р. № 127 «Про завдання щодо виконання у 2019 році заходів Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013 – 2021 роки» передбачено виконання заходів з створення безпечних умов життєдіяльності населення області, захисту населених пунктів, виробничих об’єктів від шкідливої дії вод, екологічного оздоровлення водних об’єктів та території на суму 81688,7 тис. грн.

Станом на 01.01.2020 року в рамках виконання завдань передбачених вищевказаним розпорядженням, здійснено виконання робіт на  60 % та становить 48623,4 тис. грн.

Роботи виконувались за такими напрямками:

Регулювання та відновлення русел малих річок і потічків:

– відрегульовано та відновлено русел малих річок і потічків протяжністю 5,39 км на суму 6428,7 тис. грн.

Зведення берегоукріплень та протиерозійні заходи:

– виконано протиерозійних заходів та захист від підтоплення протяжністю 6,0 км вартістю 27730,9 тис. грн.

Розчищення водовідвідних каналів на внутрігосподарських мережах та реконструкція інженерної інфраструктури:

– розчищено каналів внутрігосподарських меліоративних систем довжиною 7,1 км на 875,6 тис. грн.

Будівництво та реконструкція групових водопроводів, очисних споруд, магістральних водоводів:

– реконструйовано групових водопроводів довжиною 4,9 км загальною вартістю 13588,2 тис. грн.

Об’єкт:  «Капітальний ремонт русла р.Циганка в с.Великі Лази Баранинської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області»

Об’єкт:«Розчистка водовідвідних  каналів  на території с.Яноші, Берегівського району»

Відділ ведення водного кадастру та моніторингу вод, водних відносин та басейнової взаємодії

694 переглядів