У басейні р.Тур’я проводяться топогеодезичні вимірювання русла річки і заплави

У рамках впровадження проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 фахівці відділу комплексного проєктування «ЗАКАРПАТТЯВОДПРОЕКТ» БУВР Тиси восени минулого року розпочали інженерно-вишукувальні роботи вздовж річки Тур’я, яка є притокою річки Уж, на території Перечинського та Великоберезнянського районів Закарпатської області.

Роботи розпочалися з гирла р.Тур’я в с.Сімер і проводяться у напрямку до верхів’я річки у с.Тур’я Поляна. Загальна довжина траси складає 135 кілометрів.

Наразі виконано біля 40 поперечних перерізів русла річки із заплавною частиною, а також зйомку дорожньої мережі існуючих штучних споруд на дослідженій ділянці, зокрема 9 мостів і складено їх ескізи.

Ця інформація буде використання для розробки цифрової моделі  рельєфу (ЦМР) і гідродинамічної 2-вимірної моделі проходження паводків у басейні р.Уж, що дозволить попереджувати та зводити до мінімуму соціальні та економічні втрати від катастрофічних паводків.

Наразі топо-геодезичні роботи продовжуються. Одночасно фахівці проводять камеральну обробку даних.

На жаль, у процесі вишукувальних робіт виявлено розмиви берегової лінії та зруйновані гідротехнічні споруди, пошкоджені під час проходження минулих паводків, зокрема у травні 2019 року. Ці пошкодження не були ліквідовані через брак фінансування і це спричинює подальше руйнування споруд і збільшує ризик катастрофічних наслідків при наступних паводках. Мостові переходи часто захаращені залишками деревини і побутового сміття. І це також негативим чином впливає на проходження води при високих паводках.

Берегова ерозія русла, с.Т.Ремети

Захаращений міст між селами Порошково і Т.Ремети

Відремонтований нашвидкоруч пішохідний міст в с.Т.Поляна після травневого паводку 2019 року

 

Довідково. Мета українсько-словацького проєкту FloodUZH – використання сучасних інформаційних технологій для управління паводковими ризиками та засухами у спільному транскордонному басейні р. Уж.

Більше про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/https://www.facebook.com/huskroua.cbc).

 

 

 

 

622 переглядів