Про превентивні заходи для пропуску водопілля в умовах зміни клімату

Зміни клімату відчутні у всіх сферах життєдіяльності та природних екосистем. І українські річки не є виключенням. Активний льодостав, в умовах плюсових температур, останнім часом на річках не спостерігається. Але, враховуючи, що погодні явища стають все більш і більш екстремальними та непередбачуваними, до водопілля потрібно готуватися завчасно.
Відповідно водники обстежують та приводять у готовність для пропуску великої води гідротехнічні споруди, які знаходяться в зоні впливу шкідливої дії вод, готують до роботи аварійні бригади, інженерну та автомобільну техніку, створюють аварійні запаси матеріалів, перевіряють готовність до роботи мобільного насосного обладнання та ін. Також забезпечують стале функціонування протипаводкових комплексів у басейнах річок Дністра та Дунаю та інших паводконебезпечних регіонах.
Наразі відпрацьовується взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій, Укргідрометцентром щодо прогнозу водності та іншими органами влади для безаварійного пропуску весняних вод.
Особлива увага приділяється виконанню міжурядових угод із сусідніми країнами про співробітництво у водній сфері на транскордонних водах. А саме, у разі необхідності, будуть організовані спільні дії щодо безаварійного пропуску повені та паводків. Це, і оперативний обмін гідрометеорологічною та водогосподарською інформацією, і виконання спільних превентивних заходів для захисту від шкідливої дії вод.
Водогосподарськими організаціями вже розробляються оптимальні режими роботи водогосподарських систем, каскадів водосховищ і ставків та забезпечується постійний моніторинг за їх дотриманням в умовах реальної водності.
Попереджений – значить озброєний.
Джерело інформації: Державне агентствоводних ресурсів України

862 переглядів