2020 рік: СТАРТУЄМО

Ми визначили головні пріоритети на рік і вже розпочинаємо активну роботу.

Продовжимо активне впровадження моніторингу вод за європейськими стандартами. А саме, у 2020 році:

Лабораторія моніторингу вод Дністровського БУВР більше ніж у два рази збільшить кількість вимірювань показників якості вод (з 51 до 104 масивів поверхневих вод);

Лабораторія моніторингу вод МОЗМ дніпровських водосховищ почне проводити вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин вод у басейні Дніпра вже з другого півріччя поточного року, а Лабораторія моніторингу вод Сіверсько-Донецького БУВР – розширить перелік показників, за якими проводитимуться вимірювання;

створимо нову сучасну лабораторію на Одещині, зокрема Лабораторію моніторингу вод БУВР річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.

 

Впровадимо Е-звітність державного обліку водокористування.

Удосконалимо орендні відносини шляхом надання в оренду земельної ділянки з розташованим на ній водним об’єктом та прибережної захисної смуги навколо нього за єдиним договором.

Внесемо законодавчі ініціативи щодо заборони використання фосфатів у мийних засобах, диференціації ставок екологічного податку за понадлімітне скидання забруднюючих речовин, оновлення ставок рентної плати за спецводокористування у розрізі районів річкових басейнів.

Розширимо повноваження басейнових рад, зокрема їх фінансових впливів. Уже у поточному році басейнові ради зможуть визначати об’єкти, на які необхідно виділити фінансові ресурси для захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь; забезпечення централізованим водопостачання сільських населених пунктів, які користуються привізною водою, а також зможуть проводити свої засідання у on-line режимі.

Реалізовуватимемо 22 ЕСКО-проєкти на насосних станціях і цим плануємо зекономити до 15 млн. грн. на оплату електроенергії за рік. Також плануємо укласти ще 15 нових договорів з енергосервісу. Орієнтовний обсяг інвестицій в оновлення та модернізацію насосно-силового та електротехнічного обладнання становитиме понад 80 млн. гривень.

Плануємо купувати електроенергію за вільними цінами за результатами відкритих торгів, зокрема укласти не менше ніж 10 таких договорів та зекономити понад 100 млн. гривень бюджетних коштів.

Забезпечуватимемо питним водопостачанням 8 сільських населених пунктів у Миколаївській, Одеській, Херсонській та Львівській областях.

Реалізовуватимемо 3 інвестиційні проєкти для захисту від шкідливої дії вод 242 населених пунктів, які розташовані у басейнах Дніпра, Дністра та Вісли.

Відновлюватимемо шлюз-регулятор «Репіда» для забезпечення питного водопостачання населених пунктів Одещини, зокрема м.Болград, а також гідротехнічну споруду Білоозерської водоживильної системи на Волині для регулювання стоку річки Прип’ять між Україною та Республікою Білорусь.

Реконструюватимемо дамбу на р. Тиса, яка захищає від шкідливої дії вод населені пункти на Закарпатті, за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги.

Запустимо електронний документообіг у водогосподарських організаціях.

Проведемо еко-івенти для підвищення рівня екологічної свідомості громадян: Всесвітній день води, дні річок, Міжнародний день чистих берегів.

Далі буде! Дбаймо про українські водойми разом!

Джерело інформації: Державне агентствоводних ресурсів України

590 переглядів