Озірце моє Озірце. Невеличкий екскурс до мальовничого водного об’єкту

Його ще називають Дике озеро, бо заховалося воно серед густих лісів біля підніжжя гори Ґропа на території Національного природного парку «Синевир». Воно займає площу трошки більше гектара, а глибина сягає 10 м. Дике озеро унікальне тим, що посередині є плавучий острівок. Це ніби подушка з буро-червоних мохів, на якій ростуть журавлина та навіть невеликі смерічки. Поступово озеро перетворюється у верхове болото. Проте вода чиста й прозора, в ній плавають рибки. Узимку Озірце замерзає.

З озером пов’язана легенда, яка має початок із часів нападу монголо-татарської орди:  “В ті часи монголо-татарський хан напав на землі теперішньої Угорщини. Великі багатства, багато золота та срібла, а також іншого добра награбував. Зворотній шлях лежав через Карпати. Велика вага награбованого ставала дедалі не під силу завойовникам. Високі та круті гори, густі ліси затримували та знесилювали  хана. Він вирішив заховати частину скарбу. Половину добра сховав у тихому місці,  оточеному густим лісом. За награбованим хан мав намір повернутися пізніше. Та матінка-природа стала безжальною до хана, вона затопила долину разом з усіма багатствами, на місці якої утворилося озеро незвичайної краси, що носить назву Дике. Розлючений хан повернувся додому і більше ніколи не повертався в ці краї. А озеро продовжує манити своєю красою, чарувати око та душу людей”.

До Дикого озера прокладено екологічну стежку, пройшовшись якою, назавжди залишаться  в пам’яті незабутніх вражень. Екологічна стежка «Гребля – Озірце (Дике озеро)» розташована на північному схилі хребта Пішконя в ННП «Синевир».  Отож, вперед за враженнями  до Дикого озера.

Автор фото: Ladislav Cásek

Автор фото: Юрій Репало

Автор фото: A. LuchkovАвтор фото: Ostap Tsapulych

1 227 переглядів