4 грудня 2019 р. відбулося засідання Басейнової ради річки Тиса

4 грудня 2019 р. об 11 годині у м. Виноградів у малій залі районної державної адміністрації відбулося друге засідання Басейнової ради річки Тиси.

Відкрив засідання голова Басейнової ради Шпонтак Ю.М. та привітав присутніх членів Басейнової ради річки Тиси, представників влади та водогосподарських організацій області, науковців, громадськість та ЗМІ.

Також із вітальним словом виступив заступник міського голови м. Виноградів  Ціцей В.В. та побажав присутнім плідної праці.

Відповідно до плану роботи Басейнової ради річки Тиси на 2019 були розглянуті наступні питання:

1. Реалізація проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур», виступив Осійський Е.Й. заступник начальника БУВР Тиси. Доповідач зауважив, що це є інфраструктурний проєкт, завдяки якому буде реконструйована лівобережна дамба р. Тиса на ділянці Теково-Гетиня Виноградівського району довжиною 9,5 км. Цілями проєкту є захист населених пунктів та територій від шкідливого впливу паводків по обидва боки кордону шляхом вдосконалення системи протипаводкового захисту, покращення екологічного стану Батарської системи шляхом проведення реконструкції каналів, підвищення обізнаності населення щодо захисту від паводків та збереження природи.

2. Про реалізацію місцевими органами виконавчої влади заходів, спрямованих на будівництво нових, проведення реконструкції та капітального ремонту діючих каналізаційних очисних споруд у населених пунктах області для покращення якості очистки стоків і виключення скиду забруднених стічних вод у водні об’єкти басейну річки Тиса, виступив Романець В.П. – заступник директора департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА. Більшість очисних споруд області були зруйновані паводками 1998-2001 років. Основні проблеми каналізаційно-очисних споруд – це зниження роботи діючих очисних споруд через застарілий стан та їх недостатня кількість. Для вирішення даного питання необхідне будівництво нових каналізаційно-очисних споруд та належне фінансування робіт.

3. Основні проблеми водопостачання та водовідведення м. Виноградів та шляхи їх вирішення, виступив Попович О.О.головний інженер Виноградівського ВУЖКГ. Розповів про цілодобове і безперебійне водопостачання м. Виноградів та про проблемний стан очисних споруд.

4. Виступив голова Регіональної асоціації «Закарпаття за чисте довкілля» п. Суран В.Г., ознайомив присутніх з новими технологіями у «Проекті створення аграрно-комунального виробничо-екологічного комплексу (АКСЕК) у Закарпатській області», завдяки яким можна отримувати після очищення каналізаційних стоків органічне добриво, повторно використовувати воду для виробництва, в теплицях та у риборозведенні.

Під час засідання виступив керівник ТОВ «Водоканал Карпатвіз» – п. Галайда Й.С., який розповів про написання грантових  проектів спільно з м. Ніредьгаза (Угорщина) для покращення і відбудови каналізаційно-очисних споруд м. Берегово.

Начальник БУВР Тиси Кисіль О.А. розповів про розчистку русел річок від гравійно-піщаних наносів, які заважають проходженню води під мостами та в населених пунктах, не змінюючи русла річок та не чіпаючи донних відкладів. Також він повідомив про рішення Закарпатської обласної ради від 21.09.2017 р. №911 щодо заходів з регулювання водних відносин при проведенні робіт із розчистки русел річок в басейні р. Тиса у закарпатській області.

На засіданні Басейнової Ради р. Тиси вирішили:

  • протягом грудня надати пропозиції щодо питань на 2020 рік для розгляду на засіданнях Басейнової ради р. Тиси;
  • провести будівництво нових очисних споруд у населених пунктах міського типу Закарпатської області і реконструкцію каналізаційно-очисних споруд з розширенням потужностей за рахунок грантових та державних коштів;
  • рекомендувати БУВР Тиси та МУВГ Закарпатської області провести повну інвентаризацію наявних розчисток русел річок та привести документацію відповідно до вимог чинного законодавства України.

 

У кінці засідання голова Басейнової ради річки Тиси, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації Шпонтак Юрій Михайлович дав інтерв’ю телеканалу «М-студія» щодо результатів проведення засідання Басейнової ради.

1 068 переглядів