У Виноградові пройшла Стартова конференція проєкту SAFETISZA – Безпечна Тиса

У вівторок, 26 листопада, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса провело Стартову Конференцію інфраструктурного проєкту  «Зміцнення таранскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» (SAFETISZA).

Начальник БУВР Тиси, керівник проєкту Олег Кисіль привітав присутніх з важливою подією – початком проєкту, який з нетерпінням чекали і місцеві мешканці Затисянщини, і партнерські організації, які подали проєктну заявку два роки тому і зараз мають можливість втілити заплановані заходи на практиці.

Цільова територія проєкту – спільна українсько-угорська Батарська меліоративна система, знаходиться у Виноградівському районі і особливо відчутними на сьогодні тут є негативні наслідки паводків, затоплення внутрішніми водами і засух, застарілість компонентів системи та потреба у комплексній реконструкції. З метою вирішення цих проблем водогосподарські організації БУВР Тиси і Верхнє-Тисайська Дирекція водного господарства об’єднали свої зусилля для впровадження інфраструктурних заходів на цій території.

Важливість заходів проєкту для жителів Затисянщини і свою всебічну підтримку його реалізації учасникам Стартової конференції висловили представники обласної і місцевої влади – заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ігор Шинкарюк і в.о. голови Виноградівської райдержадміністрації Наталія Костелеба-Веремчук.

Про передумови, заходи проєкту та очікувані результати розповіла начальник відділу міжнародного співробітництва БУВР Тиси, менеджер проєкту Марина Скраль. Основними інфраструктурними елементами проєкту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково та Гетиня і будівництво локального протипаводкового центру в селі Тисобикень Виноградівського району. Також у рамках проєкту передбачено закупівлю експлуатаційного та лабораторного обладнання. Більш детально із заходами можна ознайомитися на сайті Проєкту http://safetisza.buvrtysa.gov.ua/.

Експерт угорського партнера проєкту Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства Дюла Філеп ознайомив учасників з діяльністю проєкту на угорській території. З метою обводення та збільшення пропускної спроможності каналів передбачається реконструкція магістральних каналів довжиною 6,7 км, реконструкція шести і будівництво трьох гідротехнічних споруд, а також реконструкція локального центру протипаводкового захисту у м.Шонкад.

Обладнані сучасною технікою, центри будуть підключені до спільної українсько-угорської Автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-Тиса, що дозволить відслідковувати гідрометеорологічну ситуацію в режимі реального часу.

Більш детальну інформацію щодо проходження історичних катастрофічних паводків 1998 і 2001 року на Затисянщині та нанесену шкоду економоці краю розповів експерт Виноградівського міжрайонного управління водного господарства Станіслав Коломис.

            Проєкт передбачає підвищення обізнаності місцевих громад щодо водно-екологічних питань та проведення низки освітніх заходів для молоді. Як будуть проводити цю роботу з громадами, вчителями і школярами загальноосвітніх шкіл розповіла експерт ГО «ЕКОСФЕРА» Катерина Коваль.

            Національний координатор Віктор Оросі Стратегії ЄС для Дунайського регіону розповів, що ця програма є однією з чотирьох макрорегіональних програм Європейського Союзу, і єдиною, яка працює за басейновим принципом. Серед пріоритетів програми важливими є якість води і екологічні ризики. Саме Дунайська Стратегія високо оцінила важливість заходів проєкту та надала лист підтримки для реалізації даного проєкту.

            Після завершення сесійної частини, учасники конференції здійснили виїзд до місця проведення робіт з реконструкції лівобережної дамби р.Тиса. У с.Гетиня присутні ознайомилися з етапами будівництва і побачили наочно як виглядатимуть розміри дамби після реконструкції. Конференція завершилася урочистим відкриттям геодезичного реперу, як символу початку будівельних робіт.

 

Довідка.

Проєкт HUSKROUA/1701/LIP/003 впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/https://www.facebook.com/huskroua.cbc)

 

 

 

946 переглядів