Синяк – одне з трьох вулканічних озер в Карпатах

Озеро Синє (місце називають його Синяк) має вигляд гірського болота, яке розташоване на висоті близько 600 метрів над рівнем моря.  Озеро Синє -це результат активної вулканічної діяльності, що проходила в Карпатах у давньому минулому. Озеро вулканічного походження, в ньому є 2 вирви. Вважається, що це кратери давнього вулкана, заповнені водою. До того ж, на берегах озера «розкидано» безліч уламків скельної породи.

Озеро живиться водою сірководневого джерела біля підніжжя гори Синяк. Площа озера складає близько двох гектарів. Синє озеро покрите торф’яним мохом. Сірка осідає навіть на плаваючих стеблах очерету. Завдяки їй вода набуває синьовато блакитного відтінку, що і дало назву – Синє озеро. Вода у озері досить сильно насичена сірководнем. У цій воді немає ні риб, ні земноводних, ні комах.

Синє озеро або озеро Синяк це дуже цікава і унікальна гідрологічна пам’ятка українських Карпат. Недалеко від самого озера розташований знаменитий лікувально-оздоровчий, санаторний комплекс з однойменною назвою «Синяк» та протікає красива та неймовірно-чиста річка Синявка.

Нажаль за останні роки озеро Синє перетворилось в гірське болото. Але  природа навколо озера та сам маршрут до нього варті того, щоб сюди прийти ще раз.

1 212 переглядів