Водоспад Шипіт: вабить, чарує та надихай неймовірною красою

Водоспад Шипіт – одне з семи природних чудес України – найкрасивіший водоспад Закарпаття, розташований на північних схилах гірського масиву Боржавських полонин біля підніжжя гори Гимба, що у селі Пилипець Міжгірського району.

Водоспад не замерзає взимку та не пересихає влітку. Витоком служить підземне джерело на горі Великий Верх. Поступово вбираючи в себе струмочки, він перетворюється в більш потужний водний потік. В період танення снігів на гірських схилах він показує свою природну силу та могутність. Спадаючи з 14-метрової висоти, водоспад розбивається об каміння і стікає не потужним потоком, а дрібненькими струмочками, а тому він «не гримить», як інші водоспади, а немов шепоче: «Приходять до мене».

Кожен водоспад має свою легенду. Серед місцевих жителів дуже поширена історія, що колись у селі Пилипець жили дві сім’ї.  Як завжди, в багатшій родині росла красуня донька, яка була гордістю батьків. Файна і така жаданна дівчина, приваблювала чимало багатих легенів-сватачів. Та серцю не накажеш: покохала вона Іванка з бідної родини. Аби батьки не дізналися про їхню любов, закохані почали зустрічатися таємно, біля підніжжя гори Великий Верх. У безлюдному місці лише природа була свідком їхніх побачень.  Але рано чи пізно, «шила у мішку не сховаєш». Про їхнє кохання говорило все село, чутки дійшли й до матері дівчини. Якось простеживши за донькою, вона стала свідком їх зустрічі. У гніві вона всіляко лаяла молоду пару. В ту ж мить, раптом небо страшенно загриміло, блиснуло та почалася  страшна злива. Бурхливі каламутні потоки вмить підхопили Іванка та Марічку й понесли у провалля. Спочатку вони трималися за руки, та раптом водоспад силоміць роз’єднав їх долоні та відкинув у протилежні сторони.

Мати дівчини, що стала свідком страшної трагедії, відтоді щодня приходила до водоспаду. Аж поки у ніч на Купала їй не почувся голос доньки, яка шепоче до Іванка. Приголомшена згорьована мати крикнула: «Чуєте шепіт? Це вони між собою шепочуться». Відтоді водоспад прозвали «Шипіт».

Хочете підслухати «шипіт закоханих» та насолодитись неймовірною красою Карпат – приходьте до водоспаду Шипіт.

 

549 переглядів