Державний фонд водного господарства може суттєво збільшитися

З 2018 року у водній галузі працює фонд, який наповнюється рентною платою за спецводокористання у розмірі 10%. Завдяки коштам із фонду водники по всіх басейнах українських річок розпочали капітальні ремонти об’єктів, оновлення техніки та обладнання. Але і цих коштів не достатньо для модернізації та розвитку інженерної інфраструктури.

Сьогодні розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» прийняття якого запустить механізм поступового збільшення відсотку відрахувань рентної плати за спеціальне використання води до державного фонду розвитку водного господарства з 10 % до 55%.

Очікується, що одночасно із поступовим збільшенням відрахувань рентної плати відбуватиметься поступове зменшення виплат з державного бюджету на  заробітну плату працівникам водогосподарської галузі, а саме робітничих спеціальностей. У підсумку відбудеться зменшення малопродуктивних видатків за рахунок скорочення 9860 штатних одиниць, задіяних у неефективних ланках.

А для державного водного сектору відкриються можливості гнучкого використання коштів, залучення спеціалізованих організацій для виконання технічного сервісу інфраструктури, тобто застосування аутсорсингу.

Щодо Закарпаття, то тільки протягом 2018 р. надходження плати за спеціальне використання водних ресурсів (рентна плата) склало 15,7 млн. грн., що на 1,5 млн. грн. більше ніж  у позаминулому році. За останні  десять років цей показник надходження в області практично зріс  більше ніж в 10 разів.

Відділ використання водних ресурсів та моніторингу вод

447 переглядів