Водоспад Труфанець – туристична перлина Рахівщини

Одним із найяскравіших туристичних місць Закарпаття є водоспад Труфанець. Саме він є найвищим водоспадом нашої області, який розташувався на південних схилах гірського масиву Свидовець. Основним джерелом водоспаду є гірський потічок Труфанець — права притока річки Чорна Тиса. Потік Труфанець бере свій початок на висоті понад 1700 метрів у підніжжі гори Близниця. Розмістився водоспад Труфанець на останньому порозі перед тим, як гірський потік впадає в р. Чорна Тиса. Висота падіння води досягає 35 м. Водоспад складається з численних каскадів. У 1997 році водоспад Труфанець увійшов до складу Карпатського біосферного заповідника. Свою назву водоспад отримав від потічка Труфанець, на якому він й утворився. А самий  потік  названий на честь одного з місцевих жителів з  цікавим та самобутнім прізвищем Труфан.

Водоспад Труфанець має рідкісну особливість. За твердженням гідрохіміків, вода з потічка Труфанець містить більше катіонів, ніж зазвичай є у природних водах Карпат.

Також Труфанецький водоспад має цікаву історію. Кілька столітть тому на місці водограю була велика гора, де відбувся бій між місцевими гуцулів та войовничими татарами. За легендою, гуцули розкололи скелю і звідти потекла вода, яка знищила турків, а на місці битви уторився потік з водоспадом Труфанець.

Нічого Вам не нагадує? Майже аналогія з кінофільмом «Захар Беркут» за однойменною повістю Івана Франка. Можливо в ролі саме Захара чи сина Максима виступав місцевий гуцул Труфан. Але це вже історія чи  місцева легенда.

 А водоспад Труфанець продовжує тішити нас своє природною красою !

799 переглядів