5 країн на варті Плану інтегрованого управління басейном річки Тиса

26 вересня в м. Будапешт зустрілись високопосадовці п’яти тисайських країн – Угорщини, Румунії, Республіки Сербія, Словацької Республіки та України, аби посилити співпрацю в басейні спільного водотоку та визначити спільні цілі щодо забезпечення подальшого сталого розвитку регіону.

Однією з центральних тем зустрічі було обговорення та затвердження проєкту оновленого Плану інтегрованого управління басейном річки Тиса (далі – План), розробленого у рамках проєкту JOINTISZA «Посилення співробітництва між плануванням управління річковим басейном і попередженням паводкового ризику задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиса», Дунайської транснаціональної програми INTERREG. В рамках заходу були представлені результати проєкту JOINTISZA, досягнення якого міністри та представники країн високо оцінили. Як результат посадовцями було прийнято оновлений План інтегрованого управління басейном річки Тиса з метою його подальшої реалізації, а свої наміри щодо подальшої співпраці в цьому напрямку закріпили шляхом підписання Меморандуму про взаєморозуміння.

В рамках цього сторони взяли на себе зобов’язання в подальшому підтримувати активну участь у роботі Групи з проблем р. Тиса Міжнародної комісії із захисту річки Дунай та продовжувати тісне співробітництво з метою сприяння виконанню оновленого Плану, спрямованого на цілі, визначені Водною Рамковою Директивою та Паводковою Директивою ЄС, а також Конвенції щодо співробітництва по охороні та сталому використанню річки Дунай.

Особлива увага в оновленому Плані приділена питанням інтегрованого управління якістю та кількістю води, запобіганню ризикам та узгоджених заходів щодо пом’якшення їх наслідків, оцінку впливу соціально-економічних зрушень та кліматичних змін на управління транскордонними водами.

Україну на зустрічі представляла Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Непоп Любов Василівна.

Основою для розробки та затвердження оновленого Плану був 2-ий Меморандум про взаєморозуміння, підписаний міністрами п’яти країн 2011 року в м. Ужгород, що був ініційований українським головуванням у МКЗД.

Фото: Габріела Шабо

543 переглядів