Озеро Ворожеска

Озеро Ворожеска (інша назва – Тритон), яке навіть своєю формою виправдовує незвичайну назву. Розташоване на висоті 1460 м над рівнем моря, озеро льодовикового походження поділене на дві водойми, що поєднуються між собою тонким струмком. Більше з озер, з діаметром 95 метрів та глибиною до 5 метрів має плавну округлу форму, а півмісяць другого простягається на 76 метрів і має скромнішу глибину – до 2 м. Озеро славиться надзвичайно прозорою, прохолодною водою. Навколо водойми можна знайти зарості ялівцю та чорниці (афени). Озеро Ворожеска оповите легендами, сповненими фаталізму.

Існують дві версії походження назви виникнення озера.  Одна із них розповідає про двох нерозлучних друзів, які випасали отари людських овець. Та сталася біда – хлопців застала страшенна буря, і один із них зірвався з високого схилу. Його вірний друг не зміг залишити товариша в біді й вирушив на його пошуки. Йому не тільки не вдалося врятувати друга, але й він сам потрапив у халепу – нещасний замерз від холоду. На місці, де загинули вірні товариші, утворилися озера, які отримали свої назви через ворожість цієї місцини.

Ще одна історія пов’язана з коханням. Двоє братів закохалися в одну дівчину Марічку. До цього моменту ніщо не могло розрушити дружби та братерської любові. Щоб полюбовно вирішити це питання, придумали брати переплисти гірське озеро. Хто першим справиться – того і Марічка. Та звідки не візьмися здійнялася страшенна буча, розбурхала великі хвилі на озері, які і потопили хлопців. Дізнавшись всю правду від пастухів, згорьована мати кинулася до озера. Її горю не було меж, плакала нещасна та приречено шепотіла: «- Чом, ж ти, озеро, таке вороже до мене?!»

Відтоді люди прозвали водойму Ворожеським. А воно за кожним разом ніби підтверджує її. За один день перебування на озері можна відчути грозу, град, спеку та побачити сніг.

517 переглядів