БУВР Тиси підтримує природозберігаючі технології у лісовому господарстві краю

Гідрологічні функції лісів, а саме – водозатримувальна та інфільтраційна здатність лісових екосистем під час паводкових хвиль, уповільнення стоку – належать до найвідоміших і найважливіших функцій у регулюванні водного балансу екосистем.

Обов’язок лісогосподаря – запобігати надмірному пошкодженню ґрунту, навколишніх дерев, лісових доріг і водотоків під час трелювання, транспортування і розміщення деревини на складі; після закінчення роботи – провести заходи з послаблення або ліквідації негативних наслідків пошкодження, зокрема, водною ерозією (видання «Ведення лісового господарства як система для зменшення небезпеки виникнення паводків, практичні рекомендації», 2015 р.).

БУВР Тиси неодноразово висвітлював проблему значної ерозії лісових ґрунтів, знищення та руйнування русел гірських потічків під час заготівлі лісу, зокрема трелювання деревини руслами водотоків.

Результатом такого господарювання в лісі є негативні наслідки та збитки під час проходження частих паводків у басейні річки Тиса.

Тому ми підтримуємо наших колег-лісівників у переході на використання сучасних природоохоронних технологій заготівлі деревини. Такі методи сприятимуть посиленню гідрологічної ролі лісів у попередженні катастрофічних паводків у басейні р.Тиса.

423 переглядів