Відновлення морфології та гідрологічного режиму річки Ботар

Як ми інформували, БУВР Тиси разом з Всесвітнім фондом дикої природи, за участі Виноградівського міжрайонного управління водного господарства та сільських рад сіл Нефетленфолу і Пийтерфолво взяли участь у підготовці технічного завдання для пілотного проекту в рамках впровадження Регіонального проекту Глобального Екологічного Фонду  «Гідроморфологія та відновлення  річок басейну Дунаю» (проект DYNA).

Метою проекту ГЕФ є зміцнення інтегрованого та гармонізованого підходів задля відновлення рік та збереження водного біологічного різноманіття з огляду на впливи, які зазнає басейн Дунаю у зв’язку з гідроморфологічними змінами.

Діяльність проекту ГЕФ передбачає підготовку і реалізацію, під егідою Міжнародної комісії із захисту річки Дунай, демонстраційних проектів з відновлення річок та збереження водного біорізноманіття  в країнах басейну Дунаю, які не є членами ЄС. Пілотні проекти демонструватимуть зменшення гідроморфологічного тиску та комплексний підхід до планування і впровадження стратегій управління басейном ріки та ризиками затоплень.

Одним з демонстраційних проектів в рамках цієї ініціативи було обрано пілотний проект «Відновлення морфології та гідрологічного режиму ріки Ботар», яка буде реалізуватися в межах Виноградівського району Закарпатської області. Проект має на меті відновити гідроморфологічні та екологічні характеристики річки Ботар шляхом відновлення (ренатуралізації) русла річки та інших пов’язаних заходів.

Детальна інформація за посиланнями:

На українській мові

На угорській мові

На англійській мові

14 січня експерти проекту разом із представниками БУВР Тиси і Виноградівського МУВГ здійснили виїзд на території Пийтерфолвівської та Неветленфолвівської сільських рад, де проведено обговорення  та врахування пропозицій зацікавлених сторін, а саме місцевої громади і водогосподарських організацій, а також ознайомлення з метою та завданнями пілотного проекту на території Батарської меліоративної системи. Наступного дня у Виноградівському МУВГ продовжилася зустріч зацікавлених сторін та експертів, під час якої було обговорено заходи пілотного проекту з відновлення природного стану русла річки Ботар.

Шлюз-регулятор на каналі Батар, с.Гудя, Виноградівський район

Автоматизований розподільчий шлюз на каналі Батар в с.Дюла, Виноградівський район

Річка Батар взимку

628 переглядів