Липовецьке озеро – «Морське око»

Липовецьке озеро ще в народі називають «Морське око». Це озеро вулканічного походження. Воно розташоване в гірській долині на висоті 526 метрів над рівнем моря. Саме тут Вам відкриється прекрасне видовище з живих квітів, пухнастої трави і густих дерев. І все це розкинулося на різних висотах долини, оповитою контрастним блакитним небом. Свою назву «Морське око» отримало завдяки холодній прозорій воді.

Що цікаво, Липовецьке озеро не має притоків і живиться підземними водами, що надходять з великих глибин. Звідси й пішло повір’я, ніби озеро не має дна. Дехто ще називає його «бездонне». З озера сильним струменем тече гірський потік. «Морське око» – пам’ятка вулканізму в Карпатах.

У лісі над озером є вулканічна червона скеля. Дуже цікавий об’єкт, який височіє серед лісу. Над скелею розляглася велика галявина. Через неї веде стежка, яка півколом виводить на розлогу полонину вершини(802 метри). З неї відкриваються неймовірно красиві краєвиди на долину Боржава та масив Великий Діл. Це варто побачити. Краса ще та.

Місцеві розповідають дивовижну історію проте, що колись озеро було не на тому місці, де зараз, а вище по схилу. Це місце називається «Казан». Схили «Казана» були дуже крутими й у нього часто падали й потім тонули корови, ведені спрагою. Місцеві вирішили засипати озеро. На дні «Казана» дотепер видно залишки великих каменів. Кажуть, що через певний час після того, як озеро було засипано, воно з’явилося в новому місці, в 1507- ти метрах нижче, де й розташовується до нині.

фото: Остап Цапулич

936 переглядів