Ужгородське МУВГ виконує невідкладні роботи з відновлення лівобережної захисної дамби р. Латориця в Ужгородському районі

Восени минулого року інженерно-технічними працівниками Ужгородського міжрайонного управління водного господарства в «тілі» лівобережної захисної дамби р. Латориця були виявлені горизонтальні та вертикальні отвори діаметрами від 30 см до 1,2 м, які утворилися внаслідок діяльності великих гризунів, пристосований до напівводного способу життя (бобрів).

В результаті цього, а також проходження  численних паводків за останні роки спостерігається перенасичення тіла дамби водою та утворення  окремих зсувів.

Тоді ж, в листопаді 2018 року, працівники управління власними силами провели  першочергові невідкладні роботи з трамбування виявлених отворів мішками з піщаною сумішшю. Однак, дані роботи є тимчасовими і не забезпечують достатню міцність структури гідротехнічної споруди та надійність її роботи, особливо в період паводків.

Враховуючи вищенаведене, ВКП «Закарпаттяводпроект» БУВР Тиси виготовило проектно-кошторисну документацію «Капітальний ремонт пошкодженої лівобережної захисної дамби р. Латориця від ПК187+55 до ПК189+05 Ужгородського району».

Починаючи з липня 2019 р розпочато першочергові роботи по даному об’єкту, здійснено зрiзування густого чагарника i дрiбнолiсся, звалювання дерев м’яких порiд з кореня, а також розроблення та розрівнювання кавальєрiв (вiдвалiв) бульдозерами та самоскидами.

В подальшому будуть виконуватись наступні роботи:

  • улаштування засипки та уступiв на укосах гідротехнічної споруди;
  • укрiплення укосiв водозахисної дамби, посівом багаторiчних трав з пiдсипкою грунту.

 

Ужгородське МУВГ

702 переглядів