Водогосподарський баланс басейну річки Тиса

Гідрографічною одиницею є район річкового басейну. В Україні встановлено 9 районів річкових басейнів: в тому числі район басейну річки Дунай. У межах встановлених районів річкових басейнів центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (Мінприроди), може виділяти суббасейни

Наказом Мінприроди №103 від 03.03.2017 р. виділено суббасейн річки Тиса (код М5.3.1). Суббасейн р. Тиса є цілісним. Межа суббасейну р. Тиса проходить по лінії державного кордону з Республікою Польща, Словацькою Республікою, Угорщиною, Румунією та по лінії вододілу, яка збігається з адміністративним кордоном Закарпатської області.

Також наказом Мінприроди  №103 від 03.03.2017 р. виділені наступні водогосподарські ділянки в межах суббасейну Тиси

  • Водогосподарська ділянка – р. Тиса від витоку до державного кордону (код М5.3.1.01)

Межа водогосподарської ділянки проходить по лінії державного кордону з Угорщиною, Румунією, Словацькою Республікою, адміністративного кордону Закарпатської області та через населені пункти по лінії вододілу.

  • Водогосподарська ділянка – р. Латориця від витоку до державного кордону (код М5.3.1.02)

Межа водогосподарської ділянки проходить по лінії державного кордону з Словацькою Республікою, адміністративного кордону Закарпатської області та через населені пункти по лінії вододілу.

  • Водогосподарська ділянка – р. Уж від витоку до державного кордону (код М5.3.1.03)

Межа водогосподарської ділянки проходить по лінії державного кордону з Словацькою Республікою, Республікою Польща, адміністративного кордону Закарпатської області та через населені пункти по лінії вододілу.

Водогосподарський баланс кожного басейну річки – це важливий стратегічний інструмент. У ньому закладено основи і підґрунтя розподілу водних ресурсів, аналіз, планування, норми водоспоживання та водовідведення.

Наприклад, при видачі дозволу на спецводокористування завжди має враховуватися водогосподарський баланс того басейну, суббасейну річки,  де заявники хочуть провадити діяльність.

Для планування використання водних ресурсів використовується спеціальна формула, де враховано багато важливих факторів, зокрема, об’єми стоків, водозабору, спрацювання чи наповнення ставків та водосховищ, забір поверхневих вод, навіть втрати на додаткове випаровування та льодоутворення з водосховищ тощо. І вже за вирахуваною формулою, складеною із основних показників прибутків та витрат води, урахуванням різних умов водності (50, 75, 95% забезпеченості водними ресурсами) розробляються водогосподарські баланси.

Держводагентством затверджено такі водогосподарські баланси:

1. Район басейну річки Дніпро
суббасейн верхнього Дніпра
суббасейн середнього Дніпра 
суббасейн річки Прип’ять
суббасейн річки Десна
3. Район басейну річки Південний Буг 
4. Район басейну річки Дон суббасейн річки Сіверський Донець
5. Район басейну річки Вісла
Згодом додадуться водогосподарські баланси решти районів річкових басейнів.
Використання вирахуваного водогосподарського балансу певного басейну чи суббасейну річки дозволить зіставити реальні можливості річки з потребами промисловості, господарства та людини в цілому.

654 переглядів