Хочете, щоб сміття не потрапило в річку – інформуйте місцеві органи влади

Природною специфікою басейну Тиси є те, що українська частина розташована у верхів’ях басейну і саме тут в основному формується хімічний склад та більша частина стоку Тиси. Паводки різної інтенсивності є звичайним явищем і відбуваються з повторюваністю 3-6 разів щороку протягом всіх сезонів.

Так як, на 2/3 територія області є гірською місцевістю, і у нас дуже багато річок (Закарпаття має найбільш густу річкову мережу в Україні, близько 10 тисяч річок), то зрозуміло, чому сміття з незаконних, самовільних сміттєзвалищ на берегах річок та потічків потрапляє у водотоки вже після першого, інколи й зовсім невеликого паводку.

Як наслідок, засмічення русел і заплав твердими побутовими відходами є однією з головних водно-екологічних проблем, специфічної для української частини басейну Тиси.

Причиною цього є відсутність у Закарпатті дієвого механізму та інфраструктури збору, переробки та утилізації побутових відходів.

Інша важлива причина – несвідоме ставлення деяких жителів краю до проблеми побутового сміття. Ніхто з іншої області, або з Києва не приїздить сюди, щоби викидати сміття в наші гори, долини і річки – це справа наших з вами рук, краяни!

Поки в Києві приймаються закони щодо поводження з відходами, а обласна влада шукає інвесторів для побудови сміттєпереробного комплексу, кожний житель або гість області може внести свій посильний внесок у вирішення проблеми.

Для цього на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України працює цікавий і корисний ресурс – Екологічна мапа. Будь-яка людина може зробити заявку он-лайн про несакціоноване сміттєзвалище на території України. Можна відслідкувати і заявки, і стан їх виконання.

https://ecomapa.gov.ua/

Нижче – підбірка заявок, які мають фото ДО та ПІСЛЯ оформлення заявки онлайн.

533 переглядів