Міжрайонними управліннями водного господарства проводиться окошування дамб і каналів від борщівника та амброзії

На виконання доручення БУВР Тиси та розпорядження голови Закарпатської ОДА від 19.12.2018 № 845 «Про заходи щодо локалізації та ліквідації осередків карантинного бур’яну – амброзії полинолистої та багаторічної рослини – борщівника Сосновського на території Закарпатської області протягом 2019-2022 років», з метою недопущення подальшого їх поширення, силами оглядачів міжрайонних управлінь водного господарства та з застосуванням тракторних косарок окошено 332 га міжгосподарських дамб і каналів. Одночасно проводилось окошування карантинних бур’янів на площі  9 га.

Борщівник Сосновського зростає до 3-5 метрів висоти, товщина стебла – до 10 сантиметрів. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Насіння цього виду дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано, одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Більшість різновидів цієї рослини є найсильнішими алергенами, що викликають проблеми з дихальними шляхами. Він вражає навіть через легкий верхній одяг.

В результаті дотику рослина залишає на шкірі сік, який під впливом сонячних променів вражає шкірні покриви. Важливо знати, що такі наслідки і неприємні відчуття проявляються не відразу. Опіки можуть з’явитися через кілька годин після дотику, і навіть через кілька діб і посилюються від сонячних променів.

487 переглядів