Унікальний та історичний експеримент на Дунаї

«29 червня, у Міжнародний День Дунаю, ми з вами стали свідками унікальної історичної події, якої до цього часу в Україні ще не було. А саме, українські та європейські експерти разом відібрали проби води з Дунаю, результати яких визначать екологічне ДНК, всього живого, що було у дунайській воді протягом останніх трьох днів», – звернулась Голова Держводагентства Ірина Овчаренко із вітальним словом з приводу відзначення Міжнародного Дня Дунаю.

Ці спільні дунайські дослідження проводились 29 червня у День Дунаю. У цей день Україна разом з іншими країнами відзначала 14 річницю поспіль Міжнародного Дня Дунаю. Це феєричний, масштабний, найбільший річковий фестиваль у світі, що відображає різноманітність кожної країни басейну.

Україна спільно з іншими країнами ділить басейн річки Дунай. І саме до Дунаю потрапляють води річок басейнів Тиси, Пруту і Сірету, а всі води Дунаю потрапляють у Чорне море на Одещині.

Ключовою подією еко-ініціативи стало JDS4 – величезне наукове обстеження всього басейну Дунаю, найбільшого спільного міжнародного моніторингу Дунаю від верхів’я до гирла. Експерти з усієї Європи у визначених місцях відібрали проби води з Дунаю, завдяки яким ми дізнаємося інформацію про живі біоресурси Дунаю та їх кількість, а саме аналіз екологічного ДНК та нецільовий скринінг хімічних речовин, що дає можливість проаналізувати сотні токсичних речовин у воді, які не включені в регулярний моніторинг. Зокрема, стане відомо, які антибіотики та інші фармацевтичні препарати містять води Дунаю.

Крім того, головне, що сьогодні було зроблено – це виїмка уловлювача мікропластику, який два тижні пробув у водах Дунаю і був встановлений вперше в Україні. Тепер з нетерпінням чекаємо на результати проб. Очікується, що завдяки отриманим даним можна буде вперше визначити рівень забруднення Дунаю мікропластиком та внеску кожної країни у це забруднення.

Вони покажуть, які саме речовини потрапляють у Чорне море із Дунаю і наносять шкоду річковій та морській екосистемам.

Спільні зусилля Європи та України на шляху до досягнення доброго стану вод Дунаю дозволять нам стати ближчими один до одного, навчитися визначати та вирішувати спільні проблеми, зокрема боротися із забрудненням мікропластиком.

Ми всі за живу річку!

Організатори Дня Дунаю в Україні: Державне агентство водних ресурсів України, Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Кілійською ОТГ, проєктом ЄС «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства» та проєктом ЄС – ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи».

Джерело інформації: Держводагентство України

531 переглядів