Майбутні екологи ознайомилися з роботою БУВР Тиси

1 липня 2019 року в Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса відбулась зустріч зі студентами III курсу спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» хімічного факультету ДВНЗ «Ужгородського національного університету» на чолі з к.х.н., доцентом Людмилою Трапезніковою.

Заступник начальника БУВР Тиси Едуард Осійський ознайомив студентів зі структурою та повноваженнями Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, планом управління басейном річки Тиса та роботою Басейнової ради річки Тиса.

Начальник лабораторії Любов Сеник провела для студентів екскурсію, в ході якої ознайомила їх з специфікою роботи лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси. Відповідно до Положення про Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса, затвердженого наказом Державного агентства водних ресурсів України від 19.09.2018 за № 701, постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод» та наказу Державного агентства водних ресурсів України від 11.06.2019 № 336 «Про затвердження Програми моніторингу вод» лабораторія моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси здійснює моніторинг поверхневих вод транскордонних  масивів поверхневих вод району річкового басейну Тиси, визначених відповідно до міждержавних угод з питань водного господарства на прикордонних водах між Урядом України та Урядами Угорської Республіки, Словацької Республіки та Румунії та масивів поверхневих вод, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення.

Для забезпечення реалізації державного моніторингу з врахуванням вимог нормативних документів ( ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) на виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин, затверджених наказом Мінприроди від 06.02.2017 № 45 (пестицидів, ПАВ, летких органічних сполук), особливу увагу було надано таким питанням, як правильний відбір проб, вимоги до підготовки лабораторного посуду та якісна попередня екстракція. Також було наголошено студентам про екологічні стандарти якості (граничні концентрації) для пріоритетних речовин, встановлені Водною Рамковою Директивою ЄС і дотримання їх є умовою досягнення доброго хімічного стану поверхневих водних масивів.

Начальник відділу геоінформаційних систем (ГІС) та інформаційного забезпечення Світлана Ребрик ознайомила студентів з ГІС водогосподарських об’єктів Закарпатської області та роботою спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса», за допомогою 50 автоматизованих вимірювальних станцій якої здійснюється контроль в реальному часі за гідрометеорологічною ситуацією на водних об’єктах в басейні р.Тиса. Головний фахівець відділу ГІС та інформаційного забезпечення Валерій Карпюк розповів про впровадження в управлінні прогностичного комплексу DIWA, що на основі даних АІВС «Тиса» в автоматичному режимі щогодинно видає гідрологічний прогноз розвитку паводкової ситуації на річках Закарпаття. Також студентам продемонстровані здійснені екологічні дослідження території Батарської системи, а також робота Спільного українсько-угорського Плану локалізації в Берегівському районі, з можливими сценаріями розвитку подій при прориві дамб та детальним описом заходів для пропуску паводка з мінімальними заходами.

Під час зустрічі, студентів проінформували щодо проведення організованої Держводагентством еко-акції, а семе збір пластику (кришки від пляшок з напоями, соку, йогуртів та ін) для подальшої переробки, а також продемонстровали виріб з пластику – карту Закарпаття, виготовлену з пластикових кришок, зібраних тячівськими школярами на берегах річки Тиса поблизу м.Тячів.

Студенти на зустрічі виявляли цікавість та задавали питання, на які отримували змістовні відповіді. Всі залишилися задоволеними і запитали, чи можна прийти ще? Так, ми завжди Вам раді!

525 переглядів