Як визначається вміст мікропластику у воді та інші новітні методи моніторингу: Україна долучається до Спільних Дунайських досліджень

29 червня 2019 року День Дунаю – і це ключова подія, яка є частиною Спільних Дунайських досліджень – найбільшого спільного міжнародного моніторингу Дунаю від верхів’я до гирла.

Дунай – друга за величиною річка Європи. Має площу річкового басейну в межах України – 30,626  тис. км², до якого належать суббасейни – Тиси, Пруту, Сірету і нижнього Дунаю.

Спільні Дунайські дослідження – це одночасні дослідження якості вод по всій довжині Дунаю, які проводяться кожні 6 років за участю 13 країн басейну за підтримки Міжнародної комісії з захисту р. Дунай.

Захід включатиме:

Прес-брифінг щодо нової системи державного моніторингу поверхневих вод, запровадженої цього року в Україні, її переваг та внеску ЄС у цій сфері.

Презентацію нових методів моніторингу, таких як аналіз екологічного ДНК, розчиненого у воді, що дозволяє визначити всі живі істоти, присутні в річці протягом останніх 3 днів та нецільовий скринінг хімічних речовин, що має можливість проаналізувати сотні токсичних речовин у воді, які не включені в регулярний моніторинг.

Демонстрацію накопиченого мікропластику у пробовідбірнику, встановленому вперше в Україні. Результати досліджень європейських річок показують, що часточки пластику повсюдно присутні у воді. Очікується, що завдяки отриманим даним можна буде вперше визначити рівень забруднення Дунаю мікропластиком та внеску кожної країни.

Екологічний квест для молоді та музичні виступи.

Організатори заходу: Державне агентство водних ресурсів України, Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Кілійською ОТГ, проєктом ЄС  «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства» та проєктом ЄС – ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи».

Щиро запрошуємо представників ЗМІ долучитися.

Що?  Відзначення Дня Дунаю

Коли?  29 червня 2019 р., 14:00 – 17:00

Де?  Кілія, дельта Дунаю, Одеська область

Запланована участь:

Миколи Кузьо, заступника Міністра екології та природних ресурсів України

Ірини Овчаренко, Голови Державного агентства водних ресурсів України

Йоганнеса Баура, керівника напряму «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні

Юнони Віденіної, тематичного лідера з комунікації, проект EUWI+

Ярослава Слободніка, координатора Спільних Дунайських досліджень 4 та Спільних Чорноморських досліджень (EMBLAS-Plus).

Акредитація ЗМІ і додаткова інформація: Олена Марушевська, експерт з комунікації: Olena.marushevska@gmail.com або за тел. +38 067 906 20 61.

Останній термін акредитації: 27 червня, 15:00.

Для представників ЗМІ буде організований мікроавтобус з Одеси до Кілії та назад.

Довідково

Проєкт Європейського Союзу «Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства» (EUWI+) надає підтримку Україні та іншим країнам Східного Партнерства у наближенні їхнього законодавства до вимог ЄС в сфері управління водними ресурсами, зокрема у питаннях управління транскордонними річковими басейнами. Тривалість проєкту – 2017-2020 рр. Головним завданням проєкту в Україні є розробка Плану управління річковим басейном Дніпра.

Проєкт ЄС – ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи» (EMBLAS-Plus) надає підтримку Україні та іншим Чорноморським країнам у збереженні Моря. Тривалість проєкту – 2019-2020 рр. Бюджет: 1,6 млн євро.

Джерело інформації: Урядовий портал

449 переглядів