На базі Тячівського МУВГ проведено інструктаж з працівниками щодо праці при підвищенні температури повітря

Минулого тижня, на базі Тячівського міжрайонного управління водного господарства проведено інструктаж з оглядачами ГТС щодо виконання робіт при температурі повітря понад + 30 ºС.

Державна служба України з питань праці нагадує про основні профілактичні заходи під час роботи в умовах підвищеної температури повітря. На основі цього фахівець з охорони праці провів теоретичні заняття з оглядачами ГТС та інженерно-технічними працівниками управління та розповів, що останні дні в зоні діяльності Тячівського МУВГ та в загальному на Закарпатті температура повітря сягає понад + 30 ºС у затінку.

Тому в управлінні необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, аби не допустити перегріву працівників, а також відкоригувати час роботи працівників у спекотні дні.

Державними санітарними нормами «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» (далі – ДСН 3.3.6.042-99), затвердженими постановою головного державного санітарного лікаря України від 01.12.1999 № 42, регламентовано норми мікроклімату в межах робочої зони виробничих приміщень, закладів, установ, незалежно від їх форми власності та підпорядкування. Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості. Проте, верхньою межею температури на постійних робочих місцях (де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше 2-х годин поспіль), є температура +28 ºС. Робота при температурі повітря більше 37 ºС відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі.

Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: влаштування жалюзей на вікнах, провітрювання кабінетів у нічний час, використання спеціального одягу та засобів захисту оглядачами ГТС, а також виконання робіт на ГТС в період доби коли температура повітря не сягає більше + 28 ºС.

Також фахівець з ОП розповів, що для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

З метою профілактики зневоднення організму потрібно правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30 ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

Крім того, для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму фахівці рекомендують вживати фрукти і овочі.

Проте всі ці заходи є недостатньо ефективними при роботах на відкритих площадках. Тому слід організувати раціональні режими праці та відпочинку.

Тячівське МУВГ

566 переглядів