Ірина Овчаренко про дії водників під час запобігання та ліквідації паводків

8 червня Голова Держводагентства Ірина Овчаренко взяла участь у позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де урядовці обговорили хід ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, що виникли на території України внаслідок ускладнення погодних умов.

Захід відбувся під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Під час засідання Ірина Овчаренко коротко інформувала присутніх про паводкову ситуацію на річках України, яка викликана високою частотою опадів, та їх специфіку по регіонах.

Зокрема, Ірина Овчаренко докладно окреслила водогосподарську обстановку по басейнах річок Дністер та Тиса. Де у травні пройшло 6 потужних паводкових хвиль, періодичність яких склала 5-10 днів, а висота підйому рівнів води коливалась у межах від 2,5 до 5 метрів. Так, найпотужніші паводкові хвилі пройшли у басейнах Дністра та Тиси 20-25 травня, у результаті яких відбулося пошкодження водогосподарських об’єктів, а саме у Івано-Франківській області пошкоджено 6 таких об’єктів, у Закарпатській – 56 водогосподарських об’єктів.

«Ці водогосподарські об’єкти хоч і зруйновані, але у повному обсязі виконали свою головну функцію: захистили населені пункти від затоплення, не допустивши мільйонні збитки у 43 населених пунктах та 16 адміністративних районах (4 райони у Івано-Франківській області та 12 районів у Закарпатській області). Вартість відновлення цих водогосподарських об’єктів складає понад 178 млн. гривень», – зазначила Ірина Овчаренко.

Внаслідок негоди у Чернівецькій області зруйновано 21 об’єкт.

Також Ірина Овчаренко наголосила, що водогосподарники під час проходження піків паводків працювали у цілодобовому режимі і сьогодні продовжують роботи по стабілізації ситуації на цих об’єктах, зупинення розмиву берегових ліній річок та захисних дамб.

Але, на жаль, у результаті ліквідації наслідків та запобігання їх руйнівній силі було використано весь аварійний запас матеріалів.

Так, у загальному по 3 областях (Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій) для виконання першочергових відновлювальних робіт на пошкоджених об’єктах було задіяно:

близько 450 працівників водогосподарських організацій
33 одиниці спеціальної техніки
збірний залізо-бетон – 100 м3
мішків – 14750 шт.
піщано-гравійної суміші – 400,0 т тощо.

Крім того, Ірина Овчаренко акцентувала увагу присутніх, на тому, що у Європі також пройшла велика кількість опадів і паводкові води Дунаю прийдуть в Україну, тому українське Придунав’я має бути готовим до підняття рівнів на річці Дунай у середньому на 30-40 см.

Однак станом на сьогодні у Держводагентстві критична ситуація із матеріалами, із кожною паводковою хвилею їх кількість суттєво зменшується і Агентство стає неспроможним ефективно та оперативно реагувати на паводкові ситуації.

Тому Ірина Овчаренко звернулась до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із проханням, врахувати пропозиції Держводагентства та виділити Агентству 9,3 млн. гривень для поновлення основних матеріалів відомчого резерву до нормативної потреби (щебінь негабаритний, збірний залізобетон, цемент, дріт, мішки, паливно-мастильні матеріали тощо).

 

Джерело інформації: Державне агентство водних ресурсів України

483 переглядів