У м.Солнок відбулися завершальні заходи проекту JOINTISZA

Минулого тижня фахівці БУВР Тиса взяли участь у завершальних заходах проекту Дунайської Транснаціональної Програми ЄС «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиси». 28-30 травня відбулися останні зустрічі Наглядового Комітету та Робочих пакетів і завершальна конференція проекту (JOINTISZA).

Проект JOINTISZA зосередився на координації зусиль, спрямованих на управління річковим басейном Тиси і його захисті від затоплення. Відтак упродовж 2017–2019 років партнери проекту взяли участь у розробці оновленого Інтегрованого плану управління басейном р. Тиса. Єдиний для п’яти країн, цей план дозволить застосувати комплексний підхід до вирішення проблем у басейні, а також залучити фінансування для реалізації запланованих заходів.  Асоційовані партнери проекту в Україні – Державне агентство водних ресурсів України та Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса також взяли участь у підготовці цього важливого документу.

У оновленому Плані управління басейном р. Тиса зібрані та проаналізовані останні дані щодо якісного та кількісного стану поверхневих і підземних вод басейну, визначені головні антропогенні тиски у басейні, висвітлено питання моніторингу вод та природоохоронних територій басейну, визначено екологічні цілі та розроблено Спільну програму заходів, яка включає також питання паводкових ризиків та посух. Розглянуто також кліматичні зміни та їх вплив на кількісні та якісні аспекти управління водними ресурсами. У проекті багато уваги було приділено залученню громадськості до розробки оновленого Плану. Документ містить велику кількість таблиць, карт та різних додатків, цікавих як для спеціалістів, так і для широкого загалу. І вже найближчим часом на нашому сайті буде опубліковано матеріали оновленого Плану управління басейном р. Тиса.

У вересні цього року у м.Будапешт оновлений Інтегрований план управління басейном р. Тиса буде затверджено міністрами п’яти країн басейну Тиси.

Під час завершальної конференції проекту «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиси» представники п’яти країн висадили саджанці дерева тис (Taxus лат.) як символ єднання п’яти країн басейну, адже, за однією з версій, саме від цього дерева походить назва річка Тиса.


547 переглядів