Помічник президента Андрій Єрмак здійснив робочий візит на Виноградівщину (фото)

27 травня помічник президента України Андрій Єрмак, разом з в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Ярославом Галасом, з робочим візитом відвідали Виноградівський район. В ході візиту відбулася зустріч із виконувачкою обов’язки голови Виноградівської райдержадміністрації Наталією Костелебою-Веремчук.

Зустріч відбувалася на одній із найбільш паводконебезпечних ділянок району – в селі Великі Ком’яти. В розмові Наталія Костелеба-Веремчук ознайомила Андрія Єрмака із приблизними розмірами збитків, які наніс Виноградівщині паводок 20-24 травня 2019 року. Тільки за оперативними даними, в районі зафіксовано затоплення 1032,5 га сільськогосподарських угідь, 54-ох дворогосподарств та 12-ти житлових будинків. Підтоплено п’ять мостових переходів та 53700 м. п. дорожнього покриття. Окрім того, пошкоджено водозахисні дамби на чотирьох ділянках (три на річці Боржава та одна на річці Ботар), стан пошкодження берегоукріплення та підпірних стінок буде проведено після спаду води в річках. Загалом негативних наслідків стихії зазнало 14 населених пунктів району. Проведення відповідних обстежень та підрахунок збитків продовжуються.

Окрім того, в.о. голови райдержадміністрації наголосила на необхідності проведення першочергових заходів, що зменшать ризик проходження паводків у майбутньому, а саме – проведення розчистки русел річок.

– «Так, я знаю, що будівництво водозахисних споруд є необхідним, проте його здійснення вимагає чималих фінансових затрат. Натомість проведення розчистки русел річок, за умови наявності всіх необхідних погоджень проектів, не потребує вкладання коштів державного бюджету», – наголосила Наталія Костелеба-Веремчук, та попросила у помічника президента допомогти у погодженні всіма службами подібних проектів, а також зазначила, що в селі Боржавське в процесі розроблення проект із будівництва водозахисної споруди, який потребує державного фінансування, адже єдиним джерелом доходу для цих селян є ведення сільського господарства, що унеможливлюється проходженнями паводків.

Натомість Андрій Єрмак доручив представникам водного господарства у найкоротший термін виготовити всі необхідні проектно-кошторисні документи та технічно-економічні обґрунтування проектів будівництва, які в майбутньому покликані захищати населені пункти району від можливих паводків.

Виноградівська РДА

Джерело інформації: Трибуна

910 переглядів