Підготовка до другої хвилі паводку

Відповідно до гідрометеорологічного та гідрологічного штормових попереджень Закарпатського обласного центру з гідрометеорології від 27.05.2019 та за проведеним спеціалістами БУВР Тиси аналізом даних АІВС Тиси та інших наявних прогнозних комплексів в другій половині дня 28 та вночі 29 травня очікуються значні, місцями сильні зливові дощі, в західній та центральній частині області переважно сильні зливові дощі, грози.

В зв’язку з чим 28 та  29 травня на річках області очікується формування другої хвилі паводку з підвищення рівнів на +0.3+1.0 м.

В місцях проходження сильних злив можливе:

– на малих водотоках швидкоплинне підвищення рівнів води на +0.5+1.0 м;

– формування значного схилового стоку;

– утворення локальних селів;

– на рівнині формування значного місцевого стоку.

В низинній частині р.Боржава разі  проходження у верхів’ях сильних дощів інтенсивністю понад 20-25мм 29 травня можливе відновлення підвищення рівня води на +0.2+0.5 м над поточними рівнями та відповідне подальше ускладнення гідрологічної ситуації.

В зв’язку з очікуваним погіршенням погодних умов на території області та формуванням наступної хвилі зливо-дощового паводку, БУВР Тиси провело 27.05.2019  відповідне до схеми оповіщення та зобов’язало підрозділи МУВГ вжити всі необхідні заходи з попередження виникнення надзвичайних ситуацій та забезпечення координації дій водогосподарських організацій, місцевих рад та населення, а саме:

  1. Попередити всі районні сільські та селищні  ради про можливе відновлення підвищення рівнів води на водотоках області, внаслідок сильних дощів, що може спричинити подальший розмив незакріплених берегів, підтоплення сільгоспугідь і місцевих доріг та підтоплення дворогосподарств поверхневим внутрішнім та паводковим стоком.
  2. Зобов’язати місцеві органи влади обстежити після проходження попередньої хвилі паводку, організувати та провести, у разі необхідності, прочистку присадибних кюветів, вуличних канав, малих водотоків та переїздів через них в межах населених пунктів від побутового сміття, чагарників та залишків деревини для попередження підтоплень.
  3. Забезпечити спостереження та оперативне інформування працівниками МУВГ диспетчерських служб про загрозу та виникнення підтоплень за рахунок інтенсивного місцевого та паводкового стоку.
  4. Провести обстеження після проходження попередньої хвилі паводку та підготувати до роботи по перекачці паводкового стоку агрегати та силове обладнання: стаціонарні насосні станції, пересувні насосні станції, насоси та мотопомпи для оперативного реагування та ліквідації підтоплень.
  5. Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» залишити у режимі акумулювання та регулювання паводкового стоку відповідно до правил технічної експлуатації та затверджених режимів роботи у 2019 році .
  6. Відновити підвищену готовність відомчі аварійні бригади, підготувати техніку та аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження для надання допомоги, в т.ч. по розчистці малих водотоків, з метою попередження підтоплень та ліквідації їх наслідків, у межах населених пунктів.
  7. У разі необхідності залучати наявні сільські аварійні бригади до оперативних дій з попередження підтоплень населених пунктів та територій під час проходження паводків.
  8. Провести обстеження після проходження попередньої хвилі паводку та підготувати до регулювання паводкового та внутрішнього стоку всі водопропускні гідротехнічні споруди та шлюзи – регулятори. Особливу увагу звернути на підготовку потенційно-небезпечних гідротехнічних споруд та споруд пошкоджених попередньою хвилею паводку.
  9. З врахуванням визначених можливих місць виходу води на заплаву згідно штормового попередження, встановити постійне спостереження на загрозливих ділянках.

Продовжити чергування відповідальних осіб.  Відповідальним по МУВГ забезпечити інформування диспетчерської службу БУВР Тиси про водогосподарську ситуацію та вжиті заходи, пов’язані з  погіршенням погодних умов, починаючі з 29.05.2019  щоденно станом на 0800. Про загрозу і виникнення підтоплень, а також про вжиті заходи – негайно.

Відділ техногенно-екологічної безпеки                                                        Мирочник Т.Н

410 переглядів