Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12 год 24 травня 2019 року

Минулої доби інтенсивність опадів значно зменшилась. На більшості приток р. Тиса вже пройшли максимальні рівні та відмічається стійке їх зниження.  На даний час паводкова хвиля на Тисі просувається територією Угорщини.

В нижній частині р. Боржава в с. В.Ремети Берегівського району утримуються високі рівні з поступовим підвищенням (на +61 см за останню добу) та значний шар води на заплаві.  Амплітуда підйому на р. Боржава склала + 2,79 м.

На нижній частині р. Латориця продовжується підвищення рівнів води. Вода знаходиться в міждамбовому просторі.

Водогосподарники Закарпаття продовжують роботу з перекачки внутрішнього паводкового стоку. Працюють 5 стаціонарних станцій та 2 пересувні насосні станції.

Тривають переливи паводкових вод через заплавні частини окремих автодоріг в нижній частині басейну р. Боржава.

За оперативними даними ДСНС станом на 07:00 24 травня  2019 р. підтоплені  23 житлові будинки, 241 дворогосподарство, 1 тис. 835 га сільгоспугідь, 170 га пасовищ, пошкоджено 15 мостових переходів, зруйновано міст через р. Латориця в с. Котельниця Воловецького району та пошкоджено міст в с. Верхня Грабівниця Воловецького району, зруйновано 930 м берегоукріплень.

Протягом доби очікується хмарно, короткочасні дощі, переважно в гірських районах, подекуди значні короткочасні дощі. В другій половині дня та ввечері в гірських районах грози, в окремих пунктах град. На більшості річок будуть відбуватися зниження рівнів води. 24-25 травня на Латориці та Тисі в районі м.Чоп продовжиться підвищення рівнів води ще на +0.4+0.5 м, з виходом води на заплаву, де буде утримуватись у міждамбовому просторі.

24-25 травня складна ситуація збережеться в нижніх течіях Боржави, де утримаються високі рівні та значний шар води буде утримуватись на значних площах заплав у межіріччі річок Боржави та Іршавки.

 

Продовжують роботу по перекачці внутрішнього паводкового стоку дві насосні станції (№3 та №4) Латорицької осушної системи та три насосні станції №№ 17, 18 та 26 Берегівської осушної системи, які за останню добу в сумі відкачали понад 263,7 тис.м3 паводкових вод.

На підтоплених заплавних територіях утримується значний шар паводкових вод та місцевого стоку, тому тривають роботи по відкачці місцевого стоку із задамбового простору пересувними насосними станціями. Продовжують працювати відомчі аварійні бригади працівників Берегівського та Виноградівського МУВГ.

Паводок на каналі Мерце в с.Гать Берегівського району

Продовжують роботу три пересувні насосні станції міжрайонних управлінь водного господарства.

Пересувною насосною станцією Берегівського МУВГ, що встановлена в с.Вільхівка Іршавського району відкачано сумарно понад 12 тис.м3 внутрішнього стоку. Пересувною насосною станцією Виноградівського МУВГ, яка встановлена в с.В.Комяти (Завадка) Виноградівського району,  відкачано біля 17 тис м3 паводкової води. В смт.Кольчино працює аварійна бригада Мукачівського МУВГ, продовжується відкачка місцевого стоку з дворогосподарств пересувною насосною станцією «Хонда», всього перекачано  4,2 тис.м3 . Роботи будуть тривати і надалі.

На випадок можливого переливу через правобережну дамбу р.Боржава в с.Верхні Ремети Берегівського району в районі залізничної колії укладено 100 мішків з піщаною сумішшю. Працювало 10 чол.  аварійної бригади Берегівського МУВГ та 1 од. автотранспорту.

Тривають переливи паводкових вод через заплавні частини автодоріг на:

  • р.Боржава перелив води через автодорогу Мукачево-Рогатин шаром 5-10см, протяжністю 250м між селами Гребля-Вільхівка.
  • р.Боржава підтоплені ділянки автодоріг сполученням В.Комяти – Шаланки та В.Комяти-Сільце.
  • р.Латориця відбувається перелив автодороги В.Геївці-М.Добронь (Тисянка).

Рух автотранспорту на зазначених ділянках зупинено.

По мірі надходження інформації, водогосподарська ситуація на території області буде уточнюватися.

554 переглядів