Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 20год 23 травня 2019 року

На протязі дня 23 травня 2019 року дощі випадали місцями і значно меншої інтенсивності 1-3 мм, в вехв’ях річок Латориці, Боржава та Ріка – 4-9 мм. Що викликало стійке зниження рівнів у верхів’ях та середніх течіях річок області, яке продовжується.

Завершилось формування максимальних рівнів води на р.Уж-м.Ужгород, р.Латориця-м.Мукачево та р.Тиса-смт Вилок в межах корінних берегів без виходу води на заплави. Амплітуда підйому рівнів за паводок +2,4м в Ужгороді та Мукачеві, +4,45 м на Тисі у смт.Вилок. Паводкова хвиля на р.Тиса на даний час наближаеться до кордону з Угорщиною.

Складна ситуація зберігається в нижніх течіях Боржави, де продовжується поступове підвищення рівня та утримуються високі рівні та значний шар води на заплаві. Амплітуда підйому рівнів за паводок  у с.Верхні Ремети на даний час складає +4,34 м. Рівень паводку на р.Боржава перевищив ІІІ ступінь захисту (на +54см), значний шар паводкових вод на заплавних територіях та присадибних ділянках села Сільце, заплавних сільгоспугідь сіл Вільхівка, Заріччя, Сільце, Камянське, Луково, Білки, Хмільник, також триває перелив заплавної частини автодороги Мукачево-Рогатин між селами Гребля-Вільхівка.

За прогнозом гідрометцентру протягом ночі з 23 на 24 травня очікується хмарно, місцями дощ, на більшості річок продовжиться зниження рівнів води, в нижніх течіях Боржави сформуються максимальні рівні, розпочнется повільне зниження рівнів. На Латориці та Тисі в районі м.Чоп продовжиться підвищення рівнів протягом 24 – 25 травня, відбудеться вихід води на заплаву в межах міждамбового простору.

Шлюз-регулятор на МК «Н. Батар» в с. Дюла, Виноградівського району

 

За оперативною інформацією МУВГ:

Пересувною насосною станцією Виноградівського МУВГ всього відкачано  14,5 тис. м3 місцевого стоку із задамбового простору в с.В.Комяти (Завадка) Виноградівського району, станція продовжує роботу.

Також продовжує роботу пересувна насосна станція Берегівського МУВГ, що встановлена в с.Вільхівка Іршавського району, де відкачано понад 10 тис.м3 паводкового стоку, 600 шт мішків.

Для попередження подальшого підтоплення території с.Кольчино Мукачівського району триває відкачування місцевого стоку мотопомпою Хонда Мукачівського МУВГ, відкачано 4,2 тис.м3 внутрішніх паводкових вод, дані роботи будуть тривати і надалі.

Для попередження переливу через правобережну дамбу в с.Верхні Ремети при проходженні максимальних рівнів паводку на р.Боржава, на понижених ділянках гребеню підготовлено до укладання 500 шт. мішків з піском.

Автодорога сполученням В.Комяти – Шаланки підтоплена паводковими водами р.Боржава, автомобільний рух перекрито. Затопленими залишаються 240 га сільгоспугідь.

Також триває перелив води через автодорогу Мукачево – Рогатин шаром 5-10 см, протяжністю 250 м між селами Гребля-Вільхівка. На дорозі чергує поліція, рух транспорту перекрито.

Аварійною бригадою Тячівського МУВГ завершені роботи по попередженню подальшого підтоплення сільгоспугідь Руське Поле Тячівського району, влаштовано водовідвідний канал та кріплення його мішками з піском.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису та р.Латорицю.

 

По мірі надходження інформації, водогосподарська ситуація на території області буде уточнюватися.

751 переглядів