Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 14год 23 травня 2019 року

Інтенсивність дощу за першу половину дня 23 травня 2019 року суттєво знизилась до незначних 2-7мм, що призупинило подальший розвиток паводку і сприяло зниженню рівнів у верхів’ях річок на -20-40 см., в басейні Верхньої Тиси стійке зниження рівнів на ділянці Рахів-Хуст на -24-86 см на добу, вода повернулась в корінні береги.

Паводкова хвиля на р.Тиса на даний час наближаеться до кордону з Угорщиною, де у смт.Вилок наразі іде формування її максимума в межах корінних берегів, амплітуда підвищення за паводок склала +4,45 м.

Значне зниження рівнів спостерігається на р. Тур’я,  яке за даними АІВС по автоматизованих постах Поляна та Сімер склало – 1,2м. (паводкові води повернулись у корінні береги).

Відбулось формування максимального рівня паводку на р.Уж в м.Ужгород в межах корінних берегів, амплітуда підйому склала +2,4м.

Триває формування максимального рівня паводку в низинній частині р.Боржава, амплітуда підйому за паводок склала +4,2 м, який перевищив ІІІ ступінь захисту, відбувається утримання значного шару паводкових вод на заплавних територіях та присадибних ділянках в селах Сільце, заплавних сільгоспугідь сіл Вільхівка, Заріччя, Сільце, Камянське, Луково, Білки, Хмільник, також триває перелив заплавної частини автодороги Мукачево-Рогатин між селами Гребля-Вільхівка.

Треба зазначити, що після аналізу та підрахунків  загальна сума опадів по басейнах річок області за дві доби 21.05.19-22.05.19 склала: Верхньої Тиси – 78мм та Середної Тиси – 91мм; Тересви – 117мм; Тереблі – 93мм; Ріки – 118мм; Боржави – 107мм; Латориці – 136мм та Ужа – 123мм., що складає (а в окремих місцях перевищує) місячну норму опадів.

Паводок на р.Латориця в м.Мукачево (рівень перевищив І ступінь захисту)

За оперативною інформацією МУВГ:

Продовжують роботу по перекачці внутрішнього паводкового стоку дві насосні станції (№3 та №4) Латорицької осушної системи та одна насосна станція №26 Берегівської осушної системи, які за дві доби відкачали понад 185 тис.м3 паводкових вод.

Разом з тим, пересувною насосною станцією Берегівського МУВГ, що встановлена в с.Вільхівка Іршавського району, за 11 годин роботи відкачано понад 5,5 тис.м3 внутрішнього стоку та пересувною насосною станцією Виноградівського МУВГ, що встановлена в с. В.Комяти (Завадка) Виноградівського району,  відкачано 7,65 тис м3 паводкової води.

На відкачуванні місцевого стоку для попередження подальшого підтоплення території с.Кольчино, протягом 12 годин працює мотопомпа Хонда – відкачано 3,6 тис.м3 внутрішніх паводкових  вод, роботи будуть тривати і надалі.

Триває перелив води через автодорогу Мукачево – Рогатин шаром 5-10 см протяжністю 250м між селами Гребля-Вільхівка. На дорозі чергує поліція, рух транспорту перекрито.

На випадок можливого переливу через правобережну дамбу р.Боржава в с.Верхні Ремети Берегівського району заготовлено та перевезено  автотранспортом 500 мішків з піщаною сумішшю зі складу аварійного запасу в м.Берегово. Працювало 10 чол.  аварійної бригади Берегівського МУВГ та 1 од. автотранспорту.

Підготовка мішків з піщаною сумішшю зі складу аварійного запасу в м.Берегово на випадок можливого переливу через правобережну дамбу р.Боржава в с.Верхні Ремети Берегівського району

В с. Калини на потічку Сухий утворився підмостовий деревинно-сміттевий затор, через що відбувся перелив через місцеву дорогу.

В селі Руське Поле Тячівського району в урочище «Лонка», нижче лівобережної дамби  річки Теребля, вода вийшла на заплаву, підтоплено 15 га сільгоспугідь. На місці працює місцева аварійна бригада спільно з працівниками Тячівського МУВГ, розпочато виконання першочергових невідкладних робіт по влаштуванню водовідвідного каналу та кріплення його мішками з піском. Задіяно 10 працівників та  3 одиниці техніки.

Вихід води річки Теребля на заплаву в селі Руське Поле Тячівського району

Виконання невідкладних робіт по влаштуванню водовідвідного каналу та кріплення його мішками з піском в с. Руське Поле Тячівського р-ну

 

В с. Калини на потічку Сухий утворився підмостовий затор, через що стався перелив через дорогу.

 

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису та р.Латорицю.

 

По мірі надходження інформації, водогосподарська ситуація на території області буде уточнюватися.

526 переглядів