Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 08год 23 травня 2019 року

Протягом ночі з 22.05 на 23.05 2019 переважно в гірській частині області продовжувалися опади 1 – 10 мм, в верхів”ях річок Тур”я і Латориця  – сильні зливові дощі 25 – 30мм, що спричинило різке підвищення рівня води до 1,4 м.

В нижніх течіях Боржави продовжується поступове підвищення рівня.

В верхів”ях більшості річок відмічались коливання рівнів води, в верхів”ях Ужа та Латориці відбувається зниження рівнів, в створі  р.Уж Ужгород продовжується підвищення рівня води.

Паводок на р. Уж (біля транспортного мосту) в м.Ужгород

За оперативною інформацією МУВГ:

В с.Тур”я Поляна Перечинського району підтоплені 62 дворогосподарства, 31 будинок, знесене 3 мостки.

В с.Т.Пасіка Перечинського району іде перелив води через дорогу висотою 10 см, довжиною 50 метрів.

На р.Тур”я – с. Сімер Перечинського району вода вийшла на заплаву, існує загроза підтоплення окремих дворогосподарств.

В с. В.Комяти (присілок Завадка) Виноградівського району продовжувалися роботи по відкачуванню внутрішнього поверхневого стоку, для чого задіяне пересувна насосна станція Виноградівського МУВГ, перекачано 7650 м3 води.

Підтоплена паводковими водами автодорога сполученням В.Комяти – Шаланки, довжиною 150м, шаром 30см. Рух автомобілів припинений.

Після припинення локальних інтенсивних опадів в с. В.Комяти Виноградівського району вода зійшли самопливом з проїзної частини та дворогосподаств.

На р. Визниця с. Лісарня Мукачівського району було виявлено прорив берегового насипу.

В с. Лісарня Мукачівського району працює пересувна насосна станція, перекачано 1800м3, роботи продовжуються.

В с. Вільхівка Іршавського району працює пересувна насосна станція, перекачено 5544 м3 місцевого стоку. Відбувається  перелив води через автодорогу Мукачево – Рогатин шаром 5-10см, протяжністю 250м. На дорозі чергує поліція, рух транспорту перекрито.

В с. Широкий Луг Тячівського району, в нижній частині села, зійшов селевий потік орієнтовний об’єм 25м3. Тячівським райавтодором проведено роботи по розчистці автодороги Нересниця – Ш.Луг, рух відновлено.

Продовжують роботу по перекачці внутрішнього стоку дві насосні станції (№3 та №4) Латорицької осушної системи та одну насосну станцію №26 Берегівської осушної системи.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису та р. Латорицю.

З метою зниження можливих наслідків у наслідок проходження паводку задеяно 62 чол. і 9 од. техніки відомчих аварійних бригад БУВР Тиси та 15 чол. місцевої аварійної бригади.

Відповідно до гідрологічного штормового попередження Закарпатського обласного центру з гідрометеорології від 23.05.2019 (02:38):

23 травня під ранок та протягом першої половини дня по Закарпатській області в басейнах річок Уж і Латориця очікується чергова хвиля зливових дощів. На річках будуть відбуватись швидкоплинні підвищення рівнів води на 0.5 -1.2м над поточними рівнями, вихід води на заплаву. В місцях проходження сильних злив очікується: – формування значного схилового стоку; – утворення локальних селів; – на низинних частинах басейнів формування значного місцевого стоку, підтоплення пониженних місць.

По мірі надходження інформації, водогосподарська ситуація на території області буде уточнюватися.

531 переглядів