Про підготовку до зливо-дощового паводку

Відповідно до гідрологічного штормового попередження Закарпатського обласного центру з гідрометеорології від 20.05.2019

21-22 травня на річках області очікується підвищення рівнів води (над рівнями на 8 годин 20 травня) на:

– у верхів’ях та середніх течіях – 0,5-1,5 м;

– у нижніх течіях приток та на Тисі, ділянці В.Бичків-Вилок до 2,5 м, з початковим виходом води на заплаву.

У місцях проходження сильних злив можливе:

– на малих водотоках швидкоплинне підвищення рівнів води на 0.5-1.5 м;

– формування значного схилового стоку;

– утворення локальних селів;

– на рівнині формування значного місцевого стоку.

Спеціалісти БУВР Тиси проаналізували штормові попередження гідрометцентру та дані АІВС Тиси та інших наявних прогнозних комплексів та у зв’язку з очікуваним значним погіршенням погодних умов та формуванням зливо-дощового паводку, провело 20.05.2019  відповідне до схеми оповіщення та зобов’язало підрозділи МУВГ вжити всі необхідні заходи з попередження виникнення надзвичайних ситуацій та забезпечення координації дій водогосподарських організацій, місцевих рад та населення, а саме:

  1. Попередити всі районні сільські та селищні  ради про можливі підвищення рівнів води на водотоках області, внаслідок сильних дощів, що може спричинити розмив незакріплених берегів, підтоплення сільгоспугідь і місцевих доріг та підтоплення дворогосподарств поверхневим внутрішнім стоком.
  2. Зобов’язати місцеві органи влади організувати та провести, у разі необхідності, прочистку присадибних кюветів, вуличних канав, малих водотоків та переїздів через них в межах населених пунктів від побутового сміття, чагарників та залишків деревини для попередження підтоплень.
  3. Забезпечити спостереження та оперативне інформування працівниками МУВГ диспетчерських служб про загрозу та виникнення підтоплень за рахунок інтенсивного місцевого та паводкового стоку.
  4. Підготувати до роботи по перекачці паводкового стоку агрегати та силове обладнання: стаціонарні насосні станції, пересувні насосні станції, насоси та мотопомпи для оперативного реагування та ліквідації підтоплень.
  5. Підготувати водосховища осушної системи «Чорний Мочар» для акумулювання та регулювання паводкового стоку відповідно до правил технічної експлуатації та затверджених режимів роботи у 2019 році .
  6. Привести у підвищену готовність відомчі аварійні бригади, підготувати техніку та аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження для надання допомоги, в т.ч. по розчистці малих водотоків, з метою попередження підтоплень та ліквідації їх наслідків, у межах населених пунктів.
  7. У разі необхідності залучати наявні сільські аварійні бригади до оперативних дій з попередження підтоплень населених пунктів та територій під час проходження паводків.
  8. Підготувати до регулювання паводкового та внутрішнього стоку всі водопропускні гідротехнічні споруди та шлюзи – регулятори. Особливу увагу звернути на підготовку потенційно-небезпечних гідротехнічних споруд.
  9. З врахуванням визначених можливих місць виходу води на заплаву згідно штормового попередження, встановити постійне спостереження на загрозливих ділянках, особливо на понижених ділянках заплави на р. Тиса. на ділянці Хуст-Сокирниця-Стеблівка (заплавна частина автодороги Мукачево-Рогатин).
  10. Відповідальним по МУВГ забезпечити інформування диспетчерської службу БУВР Тиси про водогосподарську ситуацію та вжиті заходи, пов’язані з погіршенням погодних умов, починаючи з 21.05.2019  щоденно до 1000. Про загрозу і виникнення підтоплень, а також про вжиті заходи – негайно.

Відділ техногенно-екологічної безпеки                                                        Мирочник Т.Н

471 переглядів